Åklagaren granskar LTU-affär

Vice chefsåklagare Thomas Ennefors har beslutat att inleda en förundersökning mot LTU. Brottsmisstanken gäller brukande av osann urkund.

Thomas Ennefors.

Thomas Ennefors.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-01-09 23:04

NSD berättade i början av december att oberoende Konkurrenskommissionen polisanmält en anställd vid LTU, Luleå tekniska universitet. Vid upphandlingen av tryckningen av LTU:s kurskatalog för läsåret 2011/2012 anklagas LTU för att ha förfalskat dokument för att undslippa en rättslig prövning av upphandlingsförfarandet. Det var detta som fick Pär Cronhult, chefsjurist vid Konkurrenskommissionen, att göra en polisanmälan.

Miljonaffär
Förutom en tjänsteman vid universitetet polisanmäldes en anställd vid en reklambyrå i Luleå och en anställd vid det tryckeri som fick uppdraget att trycka kurskatalogen, en affär på över 2,5 miljoner kronor.

I anmälan anklagas de tre för urkundsförfalskning, grovt brott, alternativt osant intygande, respektive medhjälp och anstiftan till dessa brott.

Förvaltningsrätten har redan ogiltigförklarat upphandlingsförfarandet men nu kan det alltså bli ett brottmål eftersom Thomas Ennefors på åklagarkammaren i Luleå har beslutat att inleda en förundersökning.

Osann urkund
Han rubricerar det misstänkta brottet som brukande av osann urkund, ett lindrigare brott än urkundsförfalskning.

- Det är vad jag har kommit fram till är den korrekta brottsrubriceringen i det här läget. Sedan får man ju komma i håg att för att en förundersökning inleds så innebär inte detta att det med automatik kommer att leda till åtal. Det får utredningen visa, säger Thomas Ennefors.

LTU tillbakavisar anklagelserna.

"Det har inte upprättats några falska dokument vid LTU inför domstolens prövning av universitetets upphandling. Däremot har leverantören tillhandahållit ett dokument som universitetets jurist bedömt som otillförlitligt och dragit tillbaka från den rättsliga prövningen", skriver universitetsdirektören Staffan Sarbäck i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om