Hon är en av de åtta norrbottningar, varav hälften kvinnor, som tagits ut bland 548 ansökningar att åka Jubileumsvasan den 12 februari nästa år. Uttagningarna presenterades idag.
Loppet arrangeras med anledning att det är 100 år sedan det första Vasaloppet 1922. Åkarna i Jubileumsvasan ska använda dåtidens skidutrustning och vara klädda i tidstypiska kläder. Det innebär träskidor med bambustavar. Hanna Johnselius har åkt Vasaloppet fyra gånger, senast 2020, men aldrig på träskidor.
– Det blir en utmaning och handlar mycket om uthållighet. Loppet startar klockan sju på morgonen och vi måste vara i mål senast tio timmar senare. Är jag inte framme då får de bära mig av spåret, säger hon.
I sina fyra Vasalopp har Hanna Johnselius åkt på från 9 till 11timmar.
– Men det blir en helt annan sak att åka med träskidor och sen beror det på hur spåret är och vilket väder det är. Jag kommer att hårdträna både löpning och skidåkning med inriktning mot uthållighet, säger Hanna Johnselius.
Det är en jury som tagit ut vilka som får åka Jubileumsvasan.
– Det var ett svårt arbete och vi fick in ansökningar från hela landet. Juryn bedömde ansökningarna efter tre kriterier. Det var fysisk förmåga, möjlighet att kunna skaffa tidstypisk utrustning/kläder och motivationen för att åka, säger Mats Rylander, projektledare på Vasaloppet.
Av dom 548 ansökningar antog man 139. Det är lika många som åkarna i det första Vasaloppet. Jublieumsvasan är lika lång som det ordinarie Vasaloppet, med går delvis en annan sträckning mellan Sälen och Mora, som följer dåtidens timmer-, och hästvägar.
Av de som får åka är 39 kvinnor och 100 män. De är i åldrarna från 19 år till 77 år. De flesta är svenskar men det finns också åkare från Norge, Tyskland, Italien, USA, Ryssland och en del andra länder.
– Vid det andra Vasaloppet 1923 åkte en kvinna – Margit Nordin. Hon kom sist men fick största uppmärksamheten. Det var efter det som internationella skidförbundet förbjöd kvinnor åka Vasaloppet. De ansågs enligt tidens synsätt inte ha tillräcklig fysisk styrka för att åka. Förbudet var kvar till 1979, säger Mats Rylander.
De norrbottningar som får åka Jubileumsvasan är, förutom Hanna Johnselius, Catrin Ingvarsson, Luleå, Johan Samuelsson, Piteå, Julian Dabbs, Rosvik, Linnea Maldonado, Jokkmokk, Markus Leijon, Gällivare, Matilda Henriksson, Jokkmokk och Robin Holmgren, Rosvik.