Åke, 71, vill ha tydligare markeringar

Åke Larsson, 71, blev påkörd av en cyklist - på trottoaren. Han undrar varför kommunen inte gör tydligare skillnad på vad som är cykelbana och gångbana.

Göran Gabrielsson, gatuchef i Luleå.
FOTO: GÖRAN STRÖM

Göran Gabrielsson, gatuchef i Luleå. FOTO: GÖRAN STRÖM

Foto: Göran Ström

LULEÅ2008-09-23 06:00

2003 var Åke med om en olycka då han föll från en båt. Han överlevde, men har nu kraftigt nedsatt hörsel. En lång period efter olyckan hade han även mycket dålig syn.
– Då var jag ute och gick med min hustru Ulla på Smedjegatan och blev påkörd av en cyklist. Det gjorde mig förbannad, säger Åke Larsson.
Innan pensionen jobbade han på både Trafiksäkerhetsverket och Vägverket. Så han satte sig och skrev brev till Luleå kommun för att kräva tydligare märkning på vad som är cykelbana och vad som är gångbana. Men svaren blev luddiga – så nu vänder han sig till NSD.
– Så länge man inte talar om vad som är vad kommer folk att cykla överallt, säger Åke Larsson.

Varför är det så dålig märkning på vad som är cykel- och gångbana i centrum?

– På Kungsgatan och Skeppsbrogatan ska vi göra bättre cykelbana. I övrigt gäller att man cyklar på gatan och att man går på trottoaren.

– Sedan beror det på vad man menar med centrum. På gågatan finns ingen cykelbana, men man får cykla där. Tidigare hade vi markerad cykelbana på gågatan, men det skapade en oherrans massa konflikter. Folk cyklade på gångare, och gångtrafikanter sparkade på cyklarnas bakdäck. Vi har därför medvetet tonat ner cykelbanan. På en gågata ska cykeln vara underordnad, säger Göran Gabrielsson, chef för kommunens avdelning för gata och trafik.

Göran Gabrielsson, chef för kommunens avdelning för gata och trafik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om