AI kan bli ett verktyg i kampen om OS- och VM-medaljer

Luleå universitets forskare inom robotik, AI och maskininlärning har inlett ett samarbete med Bodenföretaget TNTX i syfte att hjälpa det alpina landslaget åka snabbare och säkrare.

Forskare vid Luleå universitet ska tillsammans med Bodenföretaget TNTX hjälpa alpina landslaget att åka snabbare.

Forskare vid Luleå universitet ska tillsammans med Bodenföretaget TNTX hjälpa alpina landslaget att åka snabbare.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Luleå2021-06-01 14:11

– Våra åkare befinner sig i en extremt konkurrensutsatt miljö där hundradelar skiljer mellan OS-guld och en hedersam fjärdeplats. Åkare utmanas förutom av sina konkurrenter även av den omkringliggande miljön. Genom att använda modern teknologi och kunskap kan vi nu skapa möjligheter för våra aktiva att fokusera helt och hållet på att optimera sina beslut under åket likt en formel-1 förare, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter och fortsätter:

–  Vår målsättning är att konkurrera om medaljer i samtliga discipliner i OS i Cortina 2026 och det här samarbetet är en stor del i den ambitionen, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter.

AI och ett visualiseringssystem ska hjälpa åkarna att förstå mer om den optimala åklinjen. 

– Vi tar fram en AI och åklinje som är snabbare än de bästa skidåkarna i världen och gör det möjligt att studera och jämföra egna vägval med en optimerad linje för att snabbt se hur man ska förbättra sig, säger Thomas Vikström som har en lång karriär på Tesla i USA bakom sig.

Professor Marcus Liwicki vid Luleå universitet leder forskargruppen i maskininlärning.
– Vi använder vår expertis om djupinlärning och förstärkt inlärning för att optimera racingdelen i den virtuella miljö som nu tas fram. Teknik som varit vinnande i virtuella tävlingsmiljöer och ATARI-spel anpassas för att fungera i den mycket mer komplexa utförsåkningsmiljön, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!