Åhléns - ett Dansens hus

Här, i Åhléns nuvarande lokaler, vill Luleå kommun placera ett Dansen hus.
Därmed hårdnar dragkampen med Piteå som också kämpar om centret.
- Ska man ha ett Dansens hus så ska man så klart lägga det där den stora publiken finns, säger Karl Petersen (S), kommunalråd.

Här vill Luleå kommun placera ett nytt regionalt danscenter. "Ett lyft för Luleå som kulturstad" säger Karl Petersen (S), kommunalråd, om verksamheten som kan ta plats i Åhléns nuvarande lokaler.FOTO: Kurt Engström

Här vill Luleå kommun placera ett nytt regionalt danscenter. "Ett lyft för Luleå som kulturstad" säger Karl Petersen (S), kommunalråd, om verksamheten som kan ta plats i Åhléns nuvarande lokaler.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-03-22 06:00

Luleå kommun kommer erbjuda sig att bli värdstad för ett regionalt center för dans. Därmed hårdnar kampen med Piteå som också vill ha centret.

"Ska ligga mitt i stan"
Nu kastar kommunstyrelsen i Luleå in ett nytt ess i leken. Man erbjuder Åhléns nuvarande lokaler längs Storgatan som ett Dansens hus.

- Det är ett alternativ som vi gärna skulle föreslå. Ett danscentrum ska ligga mitt i stan för att vara nära kommunikationer och publiken, säger Karl Petersen (S), kommunalråd.

Enligt den utredning som är gjord ska det bildas en institution för dans. Den pedagogiska delen ska ligga i Piteå, där Dans i Nord finns. Centret för scenkonsten skulle placeras i Luleå. Dessutom ska det placeras avdelningar i Gällivare och Haparanda.

- Detta hus i Luleå skulle vara som Kulturens hus, fast för professionell dans, säger Karl Petersen.

Enligt honom finns ett stort intresse att hela verksamheten i stället ska placeras i Piteå.

Dragkamp
- Vi tycker det som utredningen föreslår är klokt, men det finns en viss dragkamp där, säger Karl Petersen.

- Och ska man ha ett Dansens hus så ska man så klart lägga det där den stora publiken finns. Jag tror också det finns ett brett stöd för det här i kommunerna.

Han tror det skulle betyda mycket för Luleå som stad med ett Dansens hus.

Delad finansiering
- Vi har väldigt mycket dans i den här delen av landet. Men vi har ingen dansinstitution och det är också därför som Statens kulturråd är intresserade av att vara med och medverka. Vi har många professionella dansare som bor i Luleå och de skulle få en plats att vara på. Och publiken skulle få uppleva dansen på ett helt annat sätt. Luleå skulle bli en stor kulturstad.

I år kommer Åhléns flytta in det nybyggda kvarteret Hunden och Karl Petersen hoppas att ett Dansens hus skulle kunna uppstå i lokalerna 2015. Finansieringen kommer att delas mellan kommun, landsting och staten, på samma sätt som för Norrbottensteatern.

- Vi får göra en fördelning i vad Luleås del som värdkommun ska utgöra. Vi vill inte fastna i siffror nu, men ska de bli ett Dansens hus i Norrbotten så måste kommunen sätta ner foten och säga att det här är vi beredda att vara med och finansiera.

Ulf Boström, marknadsområdesansvarig på Diös som äger Åhlénshuset, vill i dagsläget inte uttala sig om de vill ha in ett Dansens hus i lokalerna.

Landstinget arbetar nu med en fördjupad utredning av placeringen av ett Dansens hus.

FAKTA Dansutredningen

? I fjol presenterade Maria Rydén utredningen "Norrbottens läns blivande dansinstitution".

? Hennes förslag var att bygga ett Dansens hus i Luleå, helst på en ö utanför Norrbottensteatern.

? Huset skulle enligt utredningen bli stort. Två scenrum, där ena scenen är 22 meter bred och 14 meter djup.

? Utöver det tre danssalar och sex loger.

? Piteå skulle i utredningen bli centrum för dansutbildning.

? I Gällivare och Haparanda skulle det också bedrivas dansverksamhet genom Dansens hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om