Agnes – en av 2 800 unga utan jobb

Agnes Leffler Rosendahl, 19, har lyckats få ett tillfälligt jobb som skogsplanterare i sommar. Annars är hennes erfarenhet att jobben inte direkt växer på träd för den som är ung och outbildad.

TUFFT. Det kan vara rätt svårt att vara 19 år och få in en fot på arbetsmarknaden. Agnes Leffler Rosendahl har visserligen studieplaner framöver, men skulle gärna vilja jobba ett tag först.

TUFFT. Det kan vara rätt svårt att vara 19 år och få in en fot på arbetsmarknaden. Agnes Leffler Rosendahl har visserligen studieplaner framöver, men skulle gärna vilja jobba ett tag först.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-30 05:30

Agnes Leffler Rosendahl är en av cirka 2 800 arbetslösa ungdomar i Norrbotten just nu.

Fast det har precis delvis löst sig för henne.

– Jag har precis fått en tillfällig anställning som skogsplanterare, det börjar i mitten av maj fram till midsommar, det beror lite på hur snabbt de vill få ut plantorna, säger hon.

I fjol vår tog hon examen från skidgymnasiet i Älvsbyn. Hon flyttade dit som 15-åring.

– Det var väldigt lärorikt att flytta hemifrån så tidigt som jag gjorde. Vi hade ett system som gjorde att man kunde kombinera skolan med mycket träning, säger hon.

Efter studenten fick hon ett kort jobb som skogsplanterare men ägnade sommaren åt att träna och en sista satsning på orienteringen. På hösten drog hon och en kompis iväg, på en ren chansning till Narvik i Norge och sökte jobb – och fick napp.

– De behövde folk på en restaurang, så vi började jobba där. Vi hade planerat att vi skulle vara där i ett halvår, sedan skulle vi ut och resa. Det var ett kul jobb. Även om det var rätt mycket sena arbetstider och sådant så var det värt det, säger hon.

De mellanlandade i Sverige i februari i år och drog sedan på en fyra veckors resa till Thailand. Agnes Leffler Rosendahl har sökt jobb både före och efter utlandsresan men säger att det är svårt läge.

– Det finns inte så många jobb ute. Under sommaren är det lättare att få något. Det är svårt att komma ut i arbetslivet, visst får man hjälp av arbetsförmedlingen men man måste vara väldigt aktiv själv och gå runt och fråga också. Det svåraste är att få in foten, säger hon.

Vilka jobb söker du?

– Jag söker främst inom serviceyrken, restaurang och reception och sådant. Jag har inte gått någon yrkeslinje så jag har ju inte så extremt mycket erfarenhet förutom det jag har jobbat i Norge.

Hur skulle du beskriva ditt liv som arbetssökande?

– Jag är en sådan som vill ha saker att göra, eftersom jag varit borta på resa har det gått bra, men jag blir lätt rastlös. Jag klarar inte av att gå hemma, även fast jag har skogsplanteringen och jag vet att jag kommer få in pengar, så vill man ha något att göra på dagen. Något som är meningsfullt. Jag har massor av saker som jag vill göra, åka på volontärresor och sådant, säger hon.

Just nu bor hon hemma igen, vilket kan vara en prövning i sig för en som bott själv i fyra år.

– Det går ändå bra. Pappa tycker det är kul, säger hon och ler.

Vad gör du om fyra år?

– Jag tror jag pluggar, säger hon.

Fakta/Arbetslösheten i siffror

10 367 personer är inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetssökande i Norrbotten (april, 2014). Av dem har 5 477 personer varit utan arbete i mer än sex månader. Förra året låg siffran på 11 625 personer i april.

I ålderskategorin 18-24 år är 2 886 personer arbetssökande i Norrbotten, varav 1 303 personer stått utan arbete i mer än sex månader och 135 personer utan arbete i mer än 24 månader, vilket är 16 färre än förra året.

I Jokkmokk och Pajala sjönk kategorin ungdomar utan arbete mest under mars 2014, där landade ungdomsarbetslösheten på 8,1 procent i Jokkmokk och 5,7 procent i Pajala. Kiruna har lägst arbetslöshet bland unga och ligger på 6,7 procent. Haparanda står för den högsta ungdomsarbetslösheten med sina 30 procent.

Under mars varslades 125 personer om uppsägning i länet. Det var 84 fler än samma månad året innan.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om