Hundsporten agility, där hundar och förare springer genom en hinderbana på tid, har fram tills nu klassats som rekreations- och hobbyverksamhet av Skatteverket. På grund av det har agilityföreningar tidigare omfattats av en moms på 25 procent. Men i och med kammarrättens dom som kom den 27 september så ska den sexprocentiga idrottsmomsen börja gälla.
I domen står det att hundsporten har mer inslag av sport och idrott än rekreation och därför ska klassas som idrott.
– Att det blir klassat som en sport är ett skönt erkännande och något som kanske gör att man lockar fler utövare, säger Henna Vaalto, ordförande i Luleå brukshundklubb.
Momssänkningen kommer i välkommet tillfälle berättar Henna Vaalto eftersom klubben måste köpa in nya hinder till årsskiftet då regeländringar ska förändra hinderhöjderna. Dessutom är klubben på jakt efter ny inomhushall.
– Vi blev av med vår lokal på Notviken förra året då de ska bygga ett äventyrsland där. Om den här domen gör att det blir billigare att hitta ny så är det såklart jättepositivt, säger hon.
Just behovet av inomhushallar är något som blivigt större då ägare och hund vill hålla på året runt. Christianne Simson, ordförande för den rikstäckande Svenska agilityklubben, tror att momssänkningen kommer att betyda mycket för att få fler hallar till sporten.
– Behovet av hallar för inomhusträning är väldigt, väldigt stort och inte endast under vintertid. Det är inte så att vi bara är lata och vill vara inomhus, hundarna blir lätt överhettade när de springer vid extrem hetta och då kan man inte köra agility, är det för kallt så går det inte heller, säger hon.
Christianne Simson anser att erkännandet från Skatteverket är ett steg i rätt riktning, men att det stora målet inte riktigt har uppnåtts. Idag är inte agility eller någon annan hundsport i inkluderad i Sveriges Riksidrottsförbund.
– Att en myndighet som Skatteverket fastslår att agility är mer idrott än rekretation är ett tungt argument för att räknas som idrott av förbundet också. Jag tror och hoppas att det här kan vara en stor skillnad, och ett slagträ, så att vi äntligen kan få gå med, säger Christianne Simson.