Statistiken över personer som miste livet efter en oavsiktlig eller avsiktlig överdos av narkotika eller medicin, som vi presenterat i en artikelserie, är både skrämmande och sorglig.
Förra året släcktes livslågan för 31 personer på detta sätt i Norrbotten.
Anna Melander, advokat som har företrätt många missbrukare genom åren, är inte förvånad.
Hon är också tämligen säker på att många av dessa personer hade varit vid liv, om socialförvaltningarna gjort sitt.
Många som vill ta sig ur ett liv på skuggsidan får aldrig chansen, menar hon.
– Utredningarna tar för lång tid, framför allt när missbrukarna själva tar kontakt, säger Anna Melander.
– Det ska fylla i blanketter och svara på frågor. Det är bara dravel. Kommer man till socialtjänsten och söker hjälp – då har man problem.
I vissa fall rör det sig om månader innan ett besked lämnas. Det är inte rimligt, tycker Melander. Antingen tappar personen i fråga motivationen, eller så leder det till värsta tänkbara utgång.
– Jag har exempel på där personer har velat ha en behandling med kontraktsvård, men har fått nej av socialförvaltningen. Nu är dom döda.
För att upprätta en kontraktsvård krävs en så kallad ansvarsförbindelse från kommunens socialförvaltning. Det innebär att kommunen står för kostnaderna.
En person som har dömts för brott kan då få möjlighet att genomgå behandling i stället för fängelse.
– Det är klart att man kan behöva utreda vilken typ av vård en person behöver. Men det kan inte vara rimligt att det tar sån tid, säger Anna Melander.
Vid ett flertal tillfällen har hon varit med om att klienter ropat på hjälp, "jag dör, jag måste få hjälp", men där beslutet har blivit öppenvård.
– Jag minns tydligt ett fall som rörde en heroinist som använde sprutor varje dag. Socialtjänsten ansåg att personen skulle beviljas öppenvård. Hur ska den personen klara öppenvård, det är helt orimligt. Just den personen kom ut typ 24 december, tog överdoser flera gånger och höll på att dö. Han hade bett om vård i ett år.
Till slut löste det sig, vilket Anna Melander nyligen blev varse om.
– Jag träffade honom på Coop för någon vecka sedan och han är fortfarande nykter och drogfri, efter att han väl fick vård.
Anna Saxin, verksamhetschef på socialförvaltningen i Luleå, menar att utredningarna genomförs skyndsamt.
Men ska det behöva ta flera månader om en person kommer in till er och ropar på hjälp?
– Vård är så mycket. Man måste ju ta reda på hur länge missbruket pågått, vad personen missbrukar. Nätverk, arbete, bostad. Det kan vara så många olika situationer.
Vad gäller Melanders påstående om öppenvård i stället för rejäla insatser, säger Saxin:
– Vi utgår från den enskildes behov och använder en bedömningsmetod, ASI, ett evidensbaserat utredningsverktyg. I samband med utredning har vi dialog med den enskilde utifrån missbruk och livssituation.
Vad tänker du kring de här siffrorna som vi har presenterat?
– Det är jättehemskt. Nu har ni tittat på narkotikan. Vi tittar ju på helheten, på alla former av missbruk.
Kan orsaken i vissa fall vara pengar?
– Nej, vi i socialtjänsten har ett ansvar. Att man ska få rätt insatser i rätt tid, på rätt plats. Det är det viktigaste utifrån den enskildes behov.
Enligt Anna Saxin har Luleå kommun haft fler personer på behandlingshem under 2022 jämfört med året innan. Det har även upprättats fler anmälningar om LVM.