Peter stannade kvar på hemgården i Tornedalen och tog hand om sin dementa mamma, medan syskonen Mariju, Tomas och Sussi flyttade söderut. Men när stormen Claudia sätter Sverige i kris tvingas även de andra tre syskonen flytta hem, eftersom Tornedalen är en av få säkra platser i landet. Tornedalens höstkabaré "No niin", med premiär i oktober, har starka inslag av absurdism.
– Katastrofen, det yttre hotet, förenar syskonen som dittills inte haft en så god relation. De har alla någon sten i skon och har utvecklats åt olika håll, säger manusförfattaren Regina Veräjä.
Precis som bra katastrofskildringar ska göra håller ”No niin” publiken på halster, och precis som absurd teater ska vara är det dystopiskt.
– När jag läste igenom manus reagerade jag flera gånger på händelser som jag inte trodde skulle hända, säger skådespelaren Pernilla Fagerlönn som gestaltar det yngsta syskonet Sussi; en arg och bestämd person.
Repetitionerna börjar i slutet av september, än så länge har ensemblen bara haft genomläsning av manus. Men skådespelarna verkar redan känna sina gestalter väl.
– Mariju som jag spelar är en före detta stjärna. Hon har psykiska problem, men växte upp i en tid när det inte pratades om psykisk ohälsa. Detta gjorde att hon inte klarade pressen och drog sig ur rampljuset. Samtidigt har hon narcissistiska drag. Jag har hämtat inspiration från både mitt eget och min mammas liv i karaktärsbeskrivningen, säger Pia Suonvieri.
Höstens andra stora föreställning är barnteatern ”Forma Tellus” som under september spelas för årskurs fem och sex i Tornedalsteatern medlemskommuner Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda. Teatern handlar om världsarvet Struves meridianbåge, upprättat av astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struve.
– Bågen sträcker sig över så många länder och det känns fint att ha skrivit en pjäs om en gemensam referens, berättar manusförfattaren Anton Hennix Raukola.
Triangelkedjan gestaltas bland annat i dans, koreograferad av Lisa Hennix Raukola som också står för regi.
– Det underlättar att förklara matematiken med hjälp av dansens formspråk, säger hon.
En annan utmaning i arbetet med ”Forma Tellus” har varit att veta hur mycket meänkieli dialogen kan bestå av. Tornedalsteaterns signum är ju att laborera med meänkieli och svenska, men Anton Hennix Raukola har inte velat använda för mycket meänkieli i dialogen.
– Man ska kunna förstå vad meridianbågen är för något, även om en nivå på meänkieli är låg, säger manusförfattaren.
I höst kommer Tornedalsteatern även bjuda på amatörteater i form av ”Systrarna Juppi”, en version av Kurt Linds pjäs, i regi av Ros-Mari Barmosse och William Shakespeares ”Som ni behagar” i regi av Nellie Skogsberg.