Finansieringen kommer från Tillväxtverket och EU:s fond för rättvis omställning. Projektet är döpt till H2-Labs.
Tester med elektrolys ska genomföras vid pilotanläggningen LTU Green Fuels i Piteå. Forskningen går också ut på att undersöka hur man kan tillvarata och nyttja restvärme från vätgastillverkningen, samt hur produktionen kan göras mer energi- och kostnadseffektiv.
– Den här investeringen gör att Luleå tekniska universitet växlar upp satsningen på forskning och utbildning inom vätgas rejält tillsammans med våra partners. Den forskning och utveckling i pilotskala som kommer att genomföras vid LTU Green Fuels medför kunskapshöjning för alla inblandade. Vätgaspiloter behövs för att skapa erfarenhet av etablering, drift och underhåll, optimeringsfrågor och hur vätgasproduktionens sidoströmmar kan nyttjas. Det här är viktig kunskap med särskilda förutsättningar i kallt klimat, säger Fredrik Granberg, vd för Luleå tekniska universitets pilotanläggning LTU Green Fuels.
Storskalig vätgasproduktion är en viktig pusselbit i stålindustrins omställning för att bli fossilfri.
– Med medel från Fonden för en rättvis omställning och statlig medfinansiering möjliggör vi nu mer viktig forskning för stålindustrins klimatomställning, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.
Luleå tekniska universitet är projektägare och LTU Green Fuels projektpart. Övriga partners är Piteå Energi, Smurfit Kappa samt H2 Green Steel.
– Vätgas kommer att vara avgörande för flera industriers förmåga att ställa om till hållbara lösningar. Sverige har goda förutsättningar att bygga kunskap och bli en nation som tar täten i den växande vätgasekonomin. Labbet LTU Green Fuels i Piteå kommer att bidra till detta och för oss på H2 Green Steel utgöra en bra plattform för innovativ och tillämpad forskning om lösningar som kan implementeras i storskaliga vätgasanläggningar, säger Marita Nilsson Teknikledare, Elektrolysörsystem, H2 Green Steel.
– För oss är det viktigt att vara del i forskning och utveckling av hållbara energilösningar som kan komma oss till gagn i framtiden. Det är en unik möjlighet för Piteå och även för oss med en pilotanläggning så nära vårt pappersbruk, därför vill vi vara med och sätta Piteå på kartan att ligga i framkant i denna utveckling, säger Per Swärd, vd Smurfit Kappa Piteå.