De ville båda att förhållandet skulle fungera. Trots det slutade äktenskapet med att mannen dömdes för misshandel och våldtäkt på kvinnan.
De hade känt varandra i ett år. Bara någon månad efter giftermålet visade mannen tecken på ett starkt kontrollbehov och svartsjuka. När hon var på jobbet ville han ha kontakt via internet eller telefon trots att det inte fungerade i det jobb hon hade. Hans ilska accelerade och så småningom övergick han till hot och nedlåtande uttryck som hora. Han krävde bevis på att hon inte varit otrogen, slog henne och våldtog henne vid flera tillfällen.
Mannen dömdes till tre års fängelse och betalning av skadestånd till kvinnan. Allt inträffade i Norrbotten.
Antalet anmälda fall av misshandel mot kvinna har stadigt ökat, så ser det ut i hela landet. 2012 anmäldes 67 våldtäkter mot kvinna till polisen i länet. Antalet anmälda brott av det här slaget var fler under juli, augusti och september 2012 jämfört med övriga kvartal.
Knytnävsslag och sparkar
I regel är offret en kvinna och mannen är gärningsman. Även om det naturligtvis finns undantag.
Brottsrubriceringen för våld i nära relation blir ofta misshandel. Det handlar i regel om knytnävsslag, sparkar och stryptag. Drygt hälften av brotten sker i bostaden.
Sannolikheten att brottet klaras upp påverkas av om den drabbade ställer upp i utredningen, om det finns vittnen, en dokumenterad skada eller om den misstänkte medger brottet, åtminstone till viss del.
Polisens statistik som samlas hos Brottsförebyggande rådet är inte uppdelad enligt våld i nära relationer, det kan innefatta en rad olika rubriceringar, vilket gör att tabellen intill inte är heltäckande.
Vart femte fall
Våld och våldtäkter i nära relationer har fortfarande höga mörkertal. Det är Carina Diaz på kvinnojouren Iris i Luleå övertygad om.
– Många fall anmäls inte. Kvinnorna vill inte, säger Carina Diaz, jourstödjare och styrelseledamot i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS.
Enligt lagen kan en person som anmält våld i nära relation till polisen inte ta tillbaka anmälan. Utredare på Brottsförebyggande rådet, BRÅ, uppskattar att bara vart femte fall anmäls till polisen.
– För att fallet ska gå till åtal krävs bevisning. Om kvinnan har ändrat sig och inte berättar vad som hänt kan det bli mycket svårt. Det är rätt vanligt att den här typen av fall läggs ner, säger Carina Diaz.
Utan vittnesmål behövs det tekniska bevis.
– Har inte kvinnan varit till läkare och fått skadorna dokumenterade och tiden har gått så blir det svårt att leda till åtal.
Enligt statistiken ligger länets polis i bottenskiktet för uppklarade fall av den här karaktären.