Systrarna sjunger för äldre: "En glädje"
Systrar spred glädje med sång. Två systrar som i den norrbottniska våren (maj 2020) trotsade frusna fingrar för att kunna sjunga och spela utanför äldreboenden och i trapphus runtom i främst Luleå, är en av ljusglimtarna i nyhetsrapporteringen under coronaåret. Birgit Öhlund och Alice Lind har vuxit upp med sång och instrument och när de satt hemma en dag förra året och funderade på vad de kunde göra för att sprida glädje till äldre personer som satt isolerade hemma så var musiken en självklar väg. Idén om sångogram, där folk kunde önska ett uppträdande, via Facebook var född. "Det har varit kallt vissa kvällar vi har spelat och vi knappt kunnat röra på fingrarna. Men att se alla balkongerna där de står och håller om varandra – det gör att det inte känns kallt. Vi har varma hjärtan", sade Alice Lind.
"Corona är allvarligt - men man måste kunna skratta"
Kyrö satte Gällivare på kartan. När det kanske var som allra värst med coronautbrottet i Gällivare fick Jonas Kyrö, 31, i Koskullskulle, många att skratta. Hans klipp "Grattis på onsdag" blev superviralt. I filmen sa han bland annat: "Grattis på onsdag. Äntligen får Gällivare vara med i TV4 nyheterna", och berättade att samhället inte nämnts på några riksnyheter när kommunen köpte en pulkbacke för 90 miljoner, byggde nya bostadsområden eller flyttade ett helt samhälle. Klippet gjordes med en stor portion humor, berättade han. "Det är verkligen gjort med glimten i ögat och det verkar som att människor ser det på rätt sätt. Vissa saker ska man inte skämta om och corona är allvarligt men man måste kunna skratta också", sa Jonas Kyrö då - i en intervju i juni 2020.
Basketlaget vägrade ta paus - bytte parkett mot snö
Basketlaget som tränade i snön. När coronapandemin gjorde att idrottsanläggningarna fick stängas på grund av smittorisken valde Antnäs BKs pojkar 08/09 att börja träna utomhus istället. Basket i snö? Ja, det visade sig vara fullt möjligt i basketstaden Luleå. Att pausa säsongen var nämligen aldrig aktuellt för det här envisa laget. "Det går bra och är kul. Visst saknar man att vara inne, men det är roligt att vara ute också", konstaterade tolvårige Klas Edin när vi var på plats och hälsade på. Basketskor och korgar hade bytts ut mot vinterkläder och en frostig streetbasketkorg.
Musikläraren om Luciasuccén: "Jag är nästan bakrusig"
Norrbotten spred värme i december. När vi hade hållit ut i många månader och nått mörkaste december lyste Luciamorgon från Jukkasjärvi upp tillvaron för många. SVT kunde efter sändningen konstatera att programmet setts av 2,2 miljoner - vilket var dubbla tittarsiffrorna jämfört med året innan. Programchef Christina Hill sa i en artikel att SVT var "överväldigade av den kärlek som strömmat in efter söndagens sändning" och "Vackra Jukkasjärvi blev den perfekta inramningen för Lucia 2020". Musikläraren Hans Östlund från musikgymnasiet i Boden sammanfattade det hela som "överväldigande". "Jag är nästan bakrusig. Det känns omvälvande. Det var ju helt otroligt vilket genomslag det fick. Helt sanslöst", sade han i en intervju i Norrbottens-Kuriren och NSD.
En vimpel för varje patient som överlevt covid-19
Duo ville sprida ljus på Sunderby sjukhus. Det är i början av maj 2020. Sarah Vennström, undersköterska, och Malin Johansson, sjuksköterska, på Sunderby sjukhus arbetade med att vårda patienter med covid-19. De ville sprida lite ljus och valde att sätta upp en vimpel för varje frisk patient som fick lämna deras avdelning. "Det är en fin idé att fokusera på de som övervinner det här", sade Malin Johansson. Hon berättade om den speciella och svårarbetade situationen när personal turas om att, med skyddsutrustning, vara inne hos patienterna. "Patienterna ser oss inte och hör inte alltid vad vi säger, det är väldigt tufft för dem att alltid mötas av en mask".
SM-tävlingen räddad genom elevernas initiativ
Folkfesten ställdes in - då fixade skolan egen tävlingsvecka. I slutet av mars skulle SM-veckan kört igång i Luleå och Boden. Men precis som mycket annat under året, ställdes den in på grund av coronapandemin. Norrskenet, som hade planerat en egen tävlingsvecka med besök i Måttsund, valde att genomföra en femkamp, där dragkamp och madrassrace var några av grenarna. Besvikelsen kunde vändas till något bra. "De har sett fram emot det här och nu blir det någonting ändå. Vår profil på skolan är hälsa och rörelse, därför kändes det självklart att haka på. Och vi ställer inte in," berättade läraren Louise Köhler.
Hon söker nya vägar till människorna
Diakonen flyttade ut kaféet på Porsön. Ulrika Enström, församlingsdiakon inom Svenska kyrkan på Porsön i Luleå, har varit aktiv i deras utåtriktade arbete under alla år. Hon får möta människor i både sorg och glädje. Men i och med coronavirusets framfart förändras hennes arbete. Smittspridningen gjorde det svårt att göra hembesök till äldre. Istället blev det promenader, möten vid ytterdörren - eller telefonen. Kyrkans mötesplats "Världens kafé" stängdes i anslutning till virusutbrottet. Men kunde sedan återupptas - i delvis ny form. "I dessa tider är det än viktigare med mänsklig samvaro, så vi bestämde oss för att flytta kaféet utomhus. Vi försöker skapa en trygg plats där människor kan känna gemenskap", berättade hon i maj 2020.
Lars, 86, en av de första i länet att få vaccin
Vaccinet nådde Norrbotten. I slutet av december 2020 blev Lars Hahto, 86, en av de första norrbottningarna att vaccineras mot covid-19. Det skedde på Älvstrands äldreboende i Harads. Ullabett Nero, sjuksköterska, berättade i en intervju med Norrbottens-Kuriren och NSD: "Det är ju historiskt faktiskt. Jag tittade på tv i går när de vaccinerade de första i Sverige och det känns fantastiskt att vi i lilla Harads får vara bland de första i Norrbotten. Det är vi glada för". Undersköterskan Roang Simonsson tyckte det var jättebra att vaccinet kom. "Jag tror att alla kommer känna sig tryggare nu och de har längtat efter att träffa sina anhöriga", sade hon.