– Vi har haft en stegvis volymökning sedan förra sommaren så vi kör i princip för fullt just nu. Under hösten och fram till i dag har vi anställt cirka 60 personer. Med de här nyanställningarna så klarar vi av att leverera den volym som Scania bestämt sig för att producera, säger Ricky Carlsson, vd vid Scania Ferruform i Luleå.
Den ekonomiska kris som följde av coronapandemin berodde mycket på att fabrikerna fick stänga ner då det blev brist på komponenter från underleverantörer runt om i världen. Till skillnad från tidigare ekonomiska kriser så var det nu inte någon brist på pengar utan störningar i den globala leverantörskedjan.
– Vi har hela tiden sett att försäljningen varit stark trots alla problem kopplat till coronapandemin runt om i världen, säger Ricky Carlsson.
Efter att ha nyttjat möjligheten till korttidspermitteringar så tog hela Scania i Sverige beslut att avsluta detta den 1 september i fjol.
– Då valde man att avbryta stödåtgärderna trots att det fanns möjlighet att fortsätta. Vi behövde helt enkelt inget mer stöd utan kunde klara oss utan, säger han.
Förutom nyanställningarna kommer man att utöka investeringarna.
– Vi vet nu vad vi kommer behöva framåt för att kunna producera kommande volymer och framförallt hur vi skall ersättningsinvestera på rätt sätt för att kunna klara av omställningen till hållbara transporter. Från och med i år och ett par år framåt kommer vår nivå på investeringar att vara fördubblad mot normalt. Vi kommer att vara en omställningsfabrik och förhoppningsvis kommer vi att köra full produktion samtidigt som vi bygger om i vår fabrik.
I dag producerar man i fabriken komponenter till både dagens dieseldrivna lastbilar och nästa generations elektrifierade fordon. Blir skillnaden för stor mellan komponenterna för dagens lastbilar och morgondagens så blir omställningskostnaderna större för att kunna tillverka dem.
Förutom att investera för nya produkter så investerar man även i nya maskiner som ersätter gamla.
– Det är aldrig så att vi köper en likadan ny maskin för att ersätta en gammal utan vi ser alltid till att förbättra framförallt säkerheten men givetvis också kvalitén och produktiviteten. Samtidigt har vi också möjlighet att förbättra flödet av artiklar kring maskinen, så det finns en hel del att tänka på i dessa investeringsprojekt, säger han.
Coronapandemin har nu pågått i över ett år, något som fortfarande påverkar fabriken i Luleå.
– Vi tror, oavsett när vaccinationerna kommer, att vi måste fortsätta med det här ändrade beteendet som vi har ett bra tag till. Vi har en beslutad policy just nu, där vi ska jobba på distans, i den mån det går, fram till och med den 30 juni. Detta gör vi inte bara för att minska smittspridningen för de som har ett arbete som möjliggör distansarbeta utan också för att skydda de som inte har möjlighet att arbeta på distans, säger Ricky Carlsson.
Kommer H2 Green Steels planer på etablering i Boden att påverka er i och med att Scania har investerat i start-up-fasen?
– Med våra egna klimatmål är det självklart att vi är intresserade av möjligheten till att köpa fossilfritt stål och här händer det ju mycket i stålbranschen. Största påverkan för oss, som vi ser här och nu, är att regionen måste satsa ordentlig på de utbildningar som leder till jobb inom industrin, säger Ricky Carlsson.