50-öringen som blir guld värd för skolelever

Koppar blir till guld.Det är namnet på en insamling av 50-öringar som barn och ungdomar i skolorna i Boden, Älvsbyn och Luleå ska göra i samarbete med Röda Korset.- Pengarna ska gå tillbaka till barnen och ungdomarna i form av verksamheter som de själva tycker sig behöva, säger Ylva Löwenborg.

Vid presskonferensen om 50-öresinsamlingen lades en grundplåt på 300 kronor i bössorna. Ylva Löwenborg, i mitten, lade en hundring för Älvsbyns kommun som inte var representerad. Sture Bryggman och Carina Pettersson-Hedman  svarade med lika mycket för Luleå respektive Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Vid presskonferensen om 50-öresinsamlingen lades en grundplåt på 300 kronor i bössorna. Ylva Löwenborg, i mitten, lade en hundring för Älvsbyns kommun som inte var representerad. Sture Bryggman och Carina Pettersson-Hedman svarade med lika mycket för Luleå respektive Boden. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-09-15 06:00
Den 30 september 2010 tas 50-öringen ur bruk. Röda Korset vill samla in mynten till sitt hjälparbete för barn och ungdomar i Sverige.
Regionchef Ylva Löwenborg har initierat en insamling i skolorna i Fyrkanten-området.
Får bössa
- Jag fick idén under en morgonpromenad hemma i Sunderbyn och ringde till skolcheferna i Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. I Piteå ville man inte vara med men de andra kommunerna ska tävla om vem som kan samla in mest, säger hon.
Alla barn från årskurs ett till gymnasiet får en pappersbössa med sig hem under början av september. De uppmanas leta 50-öringar i gamla kläder, lådor och andra tänkbara ställen där mynten kan ligga gömda.
- Det är tillåtet att lägga i större pengar också. Och föräldrarna kan ta med bössorna till sina arbetsplatser, säger Ylva Löwenborg.
Pengarna som insamlingen ger ska gå tillbaka till barn och ungdomar i Boden, Älvsbyn och Luleå.
Gör enkäter
- Luleå tekniska universitet ska genom enkäter ta reda på vad barnen och ungdomarna tycker sig behöva. Det kan vara saker som läxhjälp eller extra språkträning för barn som kommer från andra länder.
Det är Röda Korset som ska ordna det som efterfrågas.
- Det är organiserandet av verksamheterna som kostar. De som utför arbetet gör det ideellt men de kan behöva utbildning och annat stöd för att klara av det, säger Ylva Löwenborg.
Läxhjälp är något som Röda Korset redan nu erbjuder på Hertsön i Luleå.
Mjuka värden
Bodens skolchef Carina Pettersson-Hedman tror att det kan behövas satsningar på de mjuka värdena i skolan.
- Det kan vara värdegrundsarbete och arbete mot mobbning. Det är Röda Korset bra på, säger hon.
Luleås skolchef Sture Bryggman påpekar att skolans läroplan omfattar solidaritet med andra människor och att insamlingen ligger i linje med det.
- Unga är också väldigt solidariska med varandra. De är stödjande och samverkande. Tio-elva-åringar är väl medvetna om orättvisor, säger han.
En miljon
Det finns cirka 20 000 elever sammanlagt i de tre aktuella kommunerna och Ylva Löwenborg menar att de borde kunna få ihop 50-öringar till ett värde av en miljon kronor.
- Det borde vara rimligt eftersom det är 50-öringar motsvarande ett värde av 179 miljoner kronor i omlopp i Sverige, säger hon.
Insamlingen ska pågå till den 13 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om