Rättspsyk ställs till svars om fångtransporterna

Tre anställda från Kriminalvårdens transporttjänst kör den misstänkte till Umeå, drygt 50 mil för en psykundersökning som tar en timme. Nu svarar verksamhetschef på psykiatriska kliniken varför undersökningen inte sker i Norrbotten.

Hit, till den rättspsykiatriska avdelningen i Umeå, skickar misstänkta för att genomgå en paragraf 7-undersökning. Drygt 52 mil från Luleå.

Hit, till den rättspsykiatriska avdelningen i Umeå, skickar misstänkta för att genomgå en paragraf 7-undersökning. Drygt 52 mil från Luleå.

Foto: Region Västerbotten

Luleå2023-05-23 11:00

När domstolen beslutar att en så kallad paragraf 7-undersökning ska genomföras måste tre personer från Kriminalvårdens transporttjänst åka med den misstänkte till Umeå, tur och retur, en tripp på drygt 52 mil.

Undersökningen tar mellan 45 minuter och en timme. Det här innebär risk för exempelvis fritagningsförsök. Även miljömässigt får resandet konsekvenser. Framförallt är det inte kostnadseffektivt utifrån personal- och drivmedelskostnader.

Janne Wallin, chef för Kriminalvården Nord, sade förra veckan:

– Visst, det är stora fördelar om den här undersökningen hålls så nära som möjligt.

Krister Palmblom, chefen för transporttjänst höll med.

– Vi har också funderingar om vad det kan bero på att vi måste köra ända till Umeå för den här sortens undersökningar, sade Palmblom.

Marina Uppenberg, chef på psykiatrin i Umeå, där just paragraf 7-undersökningarna görs på misstänkta personer från Norrbotten.

– Det är Rättsmedicinalverket som väljer ut de som ska genomföra Paragraf 7-undersökningarna och den stora rättspsykiatriska undersökningen, inte vi alltså, säger hon.

Rättsmedicinalverket har beslutat att Huddinge och Göteborg utför båda utredningarna och Umeå endast p7-undersökningar.

– Vi gjorde även den stora rättspsykiatriska undersökningen fram till 2011 men nu är det Huddinge och Göteborg som gäller, säger Uppenberg.

Hon är noga med att betona att de här undersökningarna ska göras av en rättspsykiater.

– Det här är ett stort ingrepp på den personen som ska genomgå en undersökning. Det är jätteviktigt hur man gör undersökningen och vem som utför den. Det måste vara rättssäkert. Det är bra att det är begränsat.

Den här mindre undersökningen som har cirka en timme går inte att göra i Luleå eller Norrbotten, typ på rättspsyk i Öjebyn. Har det med kompetens att göra?

– Jag vet inte vad det finns för kompetens i Öjebyn men det här är en fråga för Rättsmedicinalverket.

Marina Uppenberg säger att det är rimligt att ifrågasätta vad gäller miljö- och kostnadsmässigt gällande transportera mellan Luleå och Umeå.

Patrik Backgård, enhetchef på Rättsmedicinalverket i Stockholm säger att kvalitén på paragraf 7-undersökningarna är jätteviktig.

– Just nu finns inte den här kompetensen i Norrbotten. Vi är dock jätteglada över att utredningarna går att göra i Umeå, säger Patrik Backgård.

Backgård är uppvuxen i Luleå med rötterna i Tornedalen så han är väl medveten om att Norrbotten är ett stort län med långa avstånd.

– Visst, transporterna är ett bekymmer och jag är inte negativ till att man hittar någon läkare i Norrbotten med rätt kompetens, säger Patrik Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!