Kultskotern fick åka med hem på taket

1975 köpte Henrik Ringbjers far en tolv hästar stark Sno-Tric på Jokkmokks marknad. 46 år senare har den gula lilla pärlan uppnått kultstatus.

En Sno-Tric SC3 -75 och Ski-Doo Elan -77 är verkligen två folkskotrar. Båda var mycket prisvärda när de kom och i dag spricker de flesta upp i leenden när Henrik Ringbjer och Magnus Nordlund kommer körandes med sina gamla klenoder.

En Sno-Tric SC3 -75 och Ski-Doo Elan -77 är verkligen två folkskotrar. Båda var mycket prisvärda när de kom och i dag spricker de flesta upp i leenden när Henrik Ringbjer och Magnus Nordlund kommer körandes med sina gamla klenoder.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2021-12-09 11:03

Den startar på andra rycket och Henrik Ringbjer som har tummen på gasreglaget kan konstatera att hans gamla skoter är precis lika pålitlig som vanligt. Han tar ett steg tillbaka och synar den gula lilla skapelsen. 
– Det här är ju en speciell snöskoter på mer än ett sätt, säger han och ler. 
Hans far köpte den tolv hästkrafter starka snöskotern på Jokkmokks marknad 1975. Då var lyckan fullkomlig för Henrik som då var nio år gammal. 
– Det var ju fantastiskt. Då var det ju inte så vanligt med snöskotrar. Jag tyckte att den var jättefin. Det gör jag än i dag, säger han och ser på sin pärla.  
Det var inte tal om att köra hem den på släp. När den skulle fraktas från marknaden i Jokkmokk lyfte i stället några stadiga karlar upp den på takräcket till familjens Volkswagen Variant. Sedan fick den drygt hundra kilo tunga lilla snöskotern åka där på taket hela vägen hem till Luleå. 
– Det är kanske inte så man fraktar skotrar i dag, säger Henrik Ringbjer. 
Sedan skrattar han och Magnus Nordlund gott åt den härliga berättelsen. De två har sommarstugorna i närheten av varandra och båda gillar gamla snöskotrar. 
Magnus Nordlund kör en Ski-Doo Elan -77 som har en tolv hästar stark encylindrig Rotaxmotor under huven. Det är ungefär så långt man kan komma från dagens motorstarka och reptilsnabba kraftpaket. Passionen att köra gamla retroskotrar går det heller ej att ta miste på. Ljudet från motorerna, doften av bränslet och utseendet är bara tre saker som skiljer sig åt när man jämför med dagens modeller.
– De flesta av de nya snöskotrarna ser likadana ut. I alla fall i mina ögon. Det är ungefär som med nya bilar där alla mer eller mindre påminner om varandra. Så är det inte med de gamla snöskotrarna. Precis som med gamla bilar har de ett yttre som skiljer dem åt, säger Magnus Nordlund
Sedan lyfter Henrik Ringbjer av huven på sin gula Sno-Tric. Han arbetar till vardags som mekaniker på flygflottiljen F21 och han är van att skruva i motorer. 
– Det är i alla fall enkelt att åtgärda om något inte skulle fungera. Det är en liten motor men den startar fint år efter år. Och det är ju gott om utrymme, säger han och kikar ned på motorn. 

46 år har gått sedan den vinterdagen när den gula snöskotern inhandlades. Henrik Ringbjer gör sitt bästa för att vårda den gula klenoden. 

– Den har ju nästan blivit som en familjemedlem under de här åren, säger han skämtsamt.

Under den andra halvan av 70-talet började snöskotern bli alltmer vanlig som terrängfordon i Norrland. Antal modeller ökade och det växte fram en snöskoterkultur där fjäll och skogslandskap plötsligt blev tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare. I början av 80-talet var den plötsligt så vanligt förekommande att man kunde se skotrar på var och varannan gård i Sveriges norra del. 

Som grabb drömde de samtidigt om snabba maskiner som Yamaha SRX 440 eller Ski-Doo Blizzard. 

– Det var ju det snabbaste som fanns då. Så visst gjorde man stora ögon när man fick chansen att se någon av de fartvidundren, säger Ringbjer. 

När de sedan rycker i gång sina små färgklickar sprids ett leende på deras läppar. 

– Jag har ju en modern skoter också som jag använder när jag ska på längre turer. Den här har ändå en egen plats i mitt hjärta, säger Henrik Ringbjer. 

Sedan trycker han på till på det kromade gashandtaget och sekunden senare försvinner han bort över den snöklädda isen. 

Henrik Ringbjer

Ålder: 55 år.
Bor: Luleå.
Yrke: Mekaniker på F21.
Familj: Sambo med Britta Hedström.
Hobby: Friluftsliv och att vara i sommarstugan. Gillar att skruva i gamla bilar.
Drömmer om: "Det hade varit skoj att äga ytterligare någon gammal fin skoter men man ska ju ha plats att förvara dem också."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!