400 nya jobb hittades

Samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Företagarna har resulterat i att omkring 400 jobb hittats bland småföretagarna i Norrbotten. Företagaren Magnus Liarsgård hyllar projektet.

UTBILDNING. "Ibland kanske vi måste utbilda människor till rätt kompetens", säger Ingela Lekfalk. I bakgrunden Göran Nilsson.

UTBILDNING. "Ibland kanske vi måste utbilda människor till rätt kompetens", säger Ingela Lekfalk. I bakgrunden Göran Nilsson.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-02-09 22:55

Det handlar om projektet Jobbsökarna som startade i maj 2013 som ett pilotprojekt mellan Arbetsförmedlingen och organisationen Företagarna. Nu ska det framgånsgrika samarbetet permanentas.

Under måndagen hölls en presskonferens om det hela.

– Under 20 år har fyra av fem nya jobb skapats hos småföretagarna men det har inte funnits någon kontakt mellan företagarna och Arbetsförmedlingen. Nu har vi samarbetat i ett och ett halvt år och tagit stora kliv framåt. Arbetsförmedlingen har sökt upp småföretagarna som har svårare att komma ifrån, säger Ingela Lekfalk, regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Lekfalk påpekar att Göran Nilsson, marknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen i Norra Norrland (Norrbotten och Västerbotten), har jobbat i branschen i 25 år. Hon säger:

– Det tog honom så många år att hitta de små företagen.

Göran Nilsson skrattar och talar om en vinn-vinn-situation:

– Företagarna hittar arbetskraft och vi hittar jobb.

Ingela Lekfalk vill avliva myten om att småföretagarna skulle vara bidragstagare.

– Ungefär tre av tio rekryteringar till småföretagen görs med någon form av anställningsstöd. För offentlig sektor är motsvarande siffror nio av tio.

Jobbsökarna handlar om att hitta rätt kompetens. Anna-Maria Lundkvist Monroy, arbetsförmedlare med ett förflutet som egen företagare, har fungerat som "jobbsökare" – företagens länk till kompetens. Hon har utgjort den enkla vägen till arbetsförmedlingen utifrån just de behov som respektive företag haft.

– Jag har sökt upp småföretagarna och lyssnat in deras behov. Senast i morse ringde en och jag lovade att försöka hitta rätt person att anställa.

Magnus Liarsgård driver Småföretagsbyrån och har fått hjälp med nyanställningar av Jobbsökarna.

– Det är verkligen bra att Arbetsförmedlingen är på hugget. Jag är mitt i produktionen och har inte tiden att rekrytera. Kunderna har alltid högsta prioritet. I dag har jag fyra anställda, men behöver fler, säger han.

Jobbsökarna har resulterat i att omkring 400 jobb har hittats bland småföretagarna i Norrbotten och merparten har kunnat tillsättas.

– Det råder brist på bland annat ingenjörer, vård- och omsorgspersonal, elektriker och – sjukvårdsbiträden, säger Göran Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om