Karl Petersen, 71 år, före detta kommunalråd, numera pensionär, Luleå (än så länge): – Jag vill att 2021 ska bli ett konstens och kulturens år i Luleå. Och att Vitåskolan ska bli skola igen.
Emil Fågelqvist, 30 år, driftchef datacentrum, Kronan: – Jag vill att Luleå ska expandera och att fler arbetstillfällen ska skapas. Dessutom önskar jag att centrum kan växa med ett större utbud av restauranger, affärer, kultur och kaféer.
David Reppert, 32 år, informatör Luleå lokaltrafik, Bergviken: – Jag önskar att Luleå expanderar lite lagom, men inte på bekostad av landsbygden. Sommartid önskar jag att man kunde exploatera hamnarna i Luleå och skapa fler restauranger, promenadstråk och mötesplatser. En bro till Sandön skulle öka tillgängligheten till skärgården.
Ellen Nilsson, 11 år, studerande, centrala stan: – Jag vill att det ska finnas fler restauranger i Luleå skärgård, så att man kan äta ute på fler ställen än Klubbviken när man är i skärgården.
Lova Flodström, 11 år, studerande, Östermalm: – Jag vill att alla individer ska få samma möjlighet till att idrotta och göra roliga saker, därför vill jag att det blir mer jämställt i idrotten så att både tjejer och killar får träna lika mycket.
Aston Almevall, 11, studerande, Malmudden: – Jag vill att det ska finnas fler aktiviteter för ungdomar, gärna fler tekniska evenemang.
Vilmer Blom, 11, studerande, centrala stan: – Jag vill att det ska finnas fler inomhushallar med konstgräs som man kan boka för att spela fotboll med sina kompisar, inte bara med fotbollslaget.
Arvid Fors Jonsén, 11 år, studerande, Bergnäset och centrala stan: – Jag tycker att det ska vara som det är, för det är rätt bra som det är nu.
Liam Samuelsson Wikström, 11 år, studerande, Östermalm: – Jag vill att det ska finnas fler gamingcenter, så man har fler ställen att träffa kompisar och spela på.
Eva Nordmark, 49 år, arbetsmarknadsminister (S), Nacka: – Det vore häftigt att uppleva hockey-VM i Luleå, på både dam- och herrsidan. Med fullsatta läktare förstås!
Tobias Baudin, 46, Förbundsordförande för Kommunal Stockholm: – Jag ser framför mig en stad med en urstark välfärd. Luleå ska ses som en förebild och få besök från hela Sverige som kommer för att inspireras av den fantastiska skolan, vården och omsorgen – som är till för alla. Tillsammans med smarta näringsidkare och ett rikt kulturliv blir Luleå en stad där folk vill jobba och bo.
Sist men inte minst – självklart vill jag se bägge Luleå hockey-lagen prenumerera på SM-gulden lång tid framöver.
Elisabeth Sandlund, 69 år, Journalist, ledarskribent på tidningen Dagen, Bromma: – Det är 50 år sedan jag tog de första stegen på min journalistbana som vikarie några somrar på Kuriren. För de kommande 400 åren önskar jag Luleå fortsatt innovationskraft som hittills gjort synliga avtryck i så skilda företeelser som världens (eller åtminstone Europas) första galleria och SSAB:s anläggning för en fossilfri stålprocess.
Merve Gunes, 24, student, Porsön: – Jag vill gärna ha fler pubar och lokala restauranger i Luleå. Bättre busstider och kommunikationer vore inte så dumt. Sist, men inte minst vill jag att alla ombyggnationer på universitet ska få ett slut.
Maj-Britt Sundström, 72, pensionär, Gültzauudden: – Jag tycker att det har hänt mycket i Luleå under de senaste åren. Det är svårt att komma på vad som fattas. Helst av allt vill jag att coronan snart ska vara över. Det vore fint att få sällskap på mina stadspromenader igen.
Zakarias ”Zacke” Lekberg, 37, musiker, centrum: – När coronan är över vill jag att människorna i Luleå går och upplever kultur som aldrig förr. I spåren av den ökade efterfrågan öppnas ett nytt spännande spelställe som fylls till bredden varje helg. Kidsen ser spelningar och blir inspirerade att spela själva, vilket leder till en enorm tillväxt på Luleås musikaliska scen.
Josefina Nordmark, 48, arkitekt, Kronan: – Tidsperspektivet 400 år får mig tyvärr mest att tänka på det negativa som hänt under denna tid, hur vi med vårt ändrade sätt att leva skadat vår jord. Min allra högsta önskan är att Luleå som stad och Luleåborna blir en förebild i omställning mot ett koldioxidneutralt samhälle. Att vi tillsammans skapar en långsiktigt hållbar stad, då kanske våra barnbarn får fira 500-årsjubileum och stolt titta tillbaka på det vi gjort tillsammans.
Miranda Hiltula, 22, student, Porsön: – Att Luleåbor blir bättre på att säga ”hej” och tittar upp när man möts. Det kan alla hjälpa till med. Det blir så mycket trevligare då.
Tamara Spies, 23, utbytesstudent, Porsön: – Jag skulle vilja att man införde senare öppettider i affärer och fikaställen under helgerna. Gärna en restaurang som serverade svenska rätter till priser som även en fattig student kan klara. Det är två saker som jag saknar i Luleå, men annars trivs jag riktig bra här.
Johanna Fällman, 30, ishockeyspelare, centrum: – Min dröm vore ett klimatneutralt Luleå! Jag hoppas att Luleå kommer att gå i bräschen för en omställning för hållbar utveckling och tillväxt, både inom den privata och offentliga sektorn. Sedan önskar jag ett nytt gym i Coop Arena.
Johan Björklund, 53, företagare i turismbranschen, Brändön: – Jag vill ha en bro över till Sandön och att strandskyddet slopas i Norrbotten. Här finns så mycket strand i jämförelse med antal invånare. Sedan skulle jag vilja se fler båtturer för att skapa en ännu mer levande skärgård i Luleå.
Björn O. Nilsson, 64, Landshövding i Norrbottens län, Luleå: – Jag vill att Luleå ska fortsätta utvecklas som världens vackraste kulturstad vid älven & havet!
Maria Rosén, 69 år, sångerska/gitarrist/låtskrivare, Årsta: – Jag hoppas att Luleå tar vara på sina musikaliska, talangfulla ungdomar och stödjerreativa musikaliska initiativ i kollektiv anda (Anton Swedbergs-anda). Underlätta och stödja genom att erbjuda (till låg hyra) lokaler för jam och rep med mera.
Det vore kul om Hermelinskolans Aula kunde döpas till Anton Swedbergs Swängjängs Scen (eller liknande).
Nihad Zara, 32 år, Kommunfullmäktiges ordförande, Luleå: – För att fortsätta vara en attraktiv kommun att bo och leva och för att kunna erbjuda bra skola och omsorg även i framtiden, måste Luleå vara en komplett stad med fler i arbetsför ålder som bidrar med både skatteintäkter och service. Men livet består inte bara av arbete och vi behöver ett rikt kultur- och fritidsliv likväl som en bra skola och omsorg och bra tillgång till attraktiva boendemiljöer.
Monica Quinteiro, 55 år, Plats- och produktionschef på SSAB i Luleå, Luleå: – Innovation och utveckling, till exempel ett stålverk som tillverkar fossilfritt stål, och tillgång till kompetenta medarbetare som stannar i Luleå för att vi har ett näringsliv som lockar.
En stad med liv och rörelse – både ett brett kulturellt utbud såväl som sport- och fritidsaktiviteter.
Lars Bohnsack, 57, ekonom, Skurholmen: – Att Luleå ska vara en attraktiv stad för utbildning och arbetsliv med rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter. Att unga ska känna att det är i Luleå man vill bo. Att det finns en utvecklad skärgård, en levande landsbygd samt ett renare och grönare Luleå. Nio hål till på golfbanan i Rutvik vore också trevligt.
Birgitta Linhart, 49, konstnär, centrum: – Jag hoppas pandemin gett andra värderingar och insikter, förhoppningsvis ett mjukare samhälle. Exakt vad som kan hända med ett sådant skifte kommer att bli spännande. Vem vet, kanske politikerna plötsligt lyssnar på sina medborgare.
Sara Arnia, 85, skådespelare, Örnäset: – Jag hoppas verkligen att de hittar en annan plats för Teknikens hus än i Södra hamn. Hamnen ska vara öppen för båtar och besökande och kranen ska vara kvar. Ett hus som det de har visat passar inte här uppe i norr! Och de kan för resten göra något bra av Köpmantorget också!
Karl Fabricius, 38, ishockeyspelare, Gammelstad: – Jag vill att man tar till vara Luleås unika vattennära läge under alla våra fem årstider, förslagsvis genom att ytterligare utveckla områdena kring Norra och Södra hamn. Samt att man värnar våra kringliggande byar så att de inkluderas i stadens framtida utveckling.
Britta Bergström, 52, körsångare, Måttsund: – Jag skulle vilja att det syns i staden att det är en skärgårdsstad, jag tycker att Luleå slarvar bort den detaljen i centrala stan. Om man jämför med många andra skärgårdsstäder så syns det att de har en skärgård. Gemytet kring en skärgårdsstad skulle jag önska att Luleå tog tag i lite mer – bryggor, kajer, glassbarer och fiskerestauranger så folk samlas än mer kring vattnet. Kanske en saluhall i Södra hamn, det vore häftigt. Att trycka på skärgårdskaraktären mer än vad Luleå gör.
Joakim Isaksson Markström, 26, ordförande RFSL Luleå, centrum: – Jag hoppas att nöjeslivet ska utvecklas till det bättre i Luleå, jag tycker att nöjesutbudet har varit tråkigt under en längre tid. I övrigt hoppas jag att Luleå kommun fortsätter att satsa på HBTQI personer och att Luleå fortsätter vara en öppen stad som går framåt och inte backar.
Mattias Alkberg, 51, artist, Svartöstaden: – Det enda jag vill är att folk ska sluta vara idioter, det inkluderar mig själv såklart. På alla sätt, alla idioter ska sluta vara idioter och jag med.
Peter Öqvist, 44 år, baskettränare BC Luleå, Bergnäset: – Vi måste fortsätta bygga attraktiva boenden, inte bara i den övre prisklassen utan också för att locka studenter och högutbildade att vilja stanna här. Vi måste skapa massa roliga saker, så att folks glädje i livet är väldigt hög. En massa elitidrott ska vi ha så att folk har helgunderhållning och något att vara passionerad över.
Jonas Näslund, 49 år, idrottskonsulent, Hertsölandet: – Skulle vilja se en större internationell satsning för att öka genomströmningen av folk och pengar. Varför inte en tunnelbana ovan jord från den internationella flygplatsen med anslutningar på varje infart till centrum. En grön centrumhalvö helt utan bilar med massor av folk i rörelse, bra handel, uteliv och fritidsmöjligheter.
Ingrid Nilsson, 61, sjukpensionär, Gammelstad: – Jag vill ha mer kommunikation till öarna som det är i Norge. Så att hela skärgården blir levande. Sen vill jag ha kvar byaskolorna, allt behöver inte vara i stan. Det ska gå att leva på landsbygden.
Anders Stoltz, 58, IT-tekniker, Lövskatan: – Jag önskar att Luleå ska utvecklas till en modern och högteknologisk stad men som ändå behåller småstadskänslan.
Tomas Kruukka, 55, projektledare, Björkskatan: – Det jag tycker borde hända är att vi får ett mer attraktivt centrum. Både norra och södra hamn bör göras mer tillgängliga och attraktiva.
Malin Ahonen, 34, godsombud, Hertsön: – Jag vill att utelivet ska utvecklas. Dans eller något liknande för den mognare generationen. Nu finns det inget.
Allis Nyström, 27 år, basketspelare Luleå Basket, centrala Luleå: – Jag vill att Luleå ska fortsätta växa till en stad som inkluderar alla. Gamla som unga, oavsett hudfärg, sexuell läggning eller man eller kvinna. Jag tycker det känns bra att jag redan nu som basketspelare i Luleå kan vara med och jobba för det. Det går framåt men vi ska fortsätta jobba för det.
Johan Sundström, 32 år, helikopterpilot, Mjölkudden: – Min största dröm för framtiden är att det ska byggas så många padelbanor i Luleå att man kan hitta en ledig tid samma vecka som man kommer på att man vill spela.
Therese Brun, 44 år, strategisk rådgivare, Brightnest: – Jag vill att vi i Luleå tar ett tydligt avstamp i att heja fram hållbara innovationer och initiativ. Jag vill att vi ska profileras med modig arkitektur. Jag vill också att vi ska satsa än mer på att vara en riktig kuststad som tar tillvara alla isens och vattnets möjligheter.