Stängda skolor innebär ökat hemarbete även för eleverna och detta kan bli en bidragande faktor till den psykiska ohälsan bland barn och unga.
– I den rådande pandemin kan oron och stressen öka, inte minst på ungdomar, säger Lisbeth Wiklund, tillförordnad verksamhetschef för socialförvaltningen.
Som ett led i att motverka psykisk ohälsa bland unga har socialförvaltningen satsat på ett projektet "Science of facility" där målet är att utveckla en lösningsorienterad samtalsteknik. Tekniken går ut på att skapa ett ökat förtroende på föräldrarnas förmåga till förändring och att arbeta tillsammans med familjerna. Det innebär också att familjen får inflytande i det sociala arbetet. Projektet har pågått i tre år och för 2020 har Luleå kommun sökt 380 000 kronor (men beviljades 376 600 kronor).
Många faktorer till den psykiska ohälsan pekar på bristerna inom skolan. Detta menar Folkhälsomyndigheten spelar en stor roll för ungas välmående, då kraven på arbetsmarknaden ökat.
Lisbeth Wiklund, säger att de ökande samhällsklyftorna är en av orsakerna till ökningen av psykiska ohälsa bland unga.
– Ett flertal olika faktorer bidrar till psykisk ohälsa, exempelvis stress och oro men även ungdomens förutsättningar, säger Lisbeth Wiklund.
Pengarna är en del av det stadsbidrag på 100 miljoner kronor som regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att dela ut till Sveriges kommuner under 2020.