På scener längs en 300 kilometer lång sträcka på båda sidor om Torneälven kommer man under de närmaste dagarna att kunna ta del av kultur av de mest skilda slag. Samisk och klassisk musik, reggae, fotoutställning, dansperformance och föredrag.
Det är den klassiska pianisten Paavali Jumppanen som tagit initiativ till den nio dagar långa festivalen där musiker och konstnärer från Finland, Sverige och Norge möts.
– Vi vill skapa en ny festival i Tornedalen som öser ur områdets kulturella rikedomar och bjuder en scen för ett konstnärligt samarbete mellan konstarterna och länderna, säger han om festivalen som planerats under två års tid och som nu sjösätts.
– Den lokala befolkningen kallar gränsälven Väylä. Vi vill öppna den till traditionernas förnyelse och till dialog mellan konstarter.
Festivalen mjukstartar i morgon fredag med en konsert av tre medlemmar ur reggaebandet The Meanland som framför gamla och nya tornedalska visor.
Efter det blir det dansperformance av konstnären Katariina Angeria. Hennes verk ”Suoni” återkommer flera gånger under festivaldagarna.
Som en del av den delvis improviserade föreställningen kommer hon att dyka upp och dansa på oväntade platser, så lokalbefolkningen på respektive orter kan räkna med en del överraskningar. Dessutom ska hon iförd en tornedalsk folkdräkt cykla hela sträckan från festivalens sydligaste punkt till den nordligaste.
Festivalens kanske viktigaste programpunkt är lördagens uruppförande av den norske violinisten Henning Kraggeruds konsertverk ”Equinox”. Det kommer att framföras av Arctic Philharmonic Chamber Orchestra från Tromsö, under ledning av honom själv. Samma filharmoniska orkester framför i en senare konsert Bachs ”Goldberg-variationer”.
Andra programpunkter som kan nämnas är Simon Issát Marainens jojkar inspirerade av Beethovens pianosonater spelade av Paavali Jumppanen och fotografen Jaakko Alatalos dokumentära fotoutställning om folket och livet vid gränsälven.
Kyrkokonserterna ”Bach vid stränderna I och II” framförs av Risto Lauriala, piano, respektive Jaakko Kuusisto, violin, och en föreläsning om Lars Levi Laestadius står professor Juha Pentikäinen för.