30 centimeter lössnö på villavägar i Luleå: "Skit"

Den hastiga blidan har gjort delar av Luleås villavägar ofarbara. På Hällbacken var det 30 centimeter lössnö och en smärre kalabalik på lördagsförmiddagen.

Rebecka Kemppainen har sin åsikt klar om snöröjningen på Hällbacken i vinter. "Skit", säger hon.

Rebecka Kemppainen har sin åsikt klar om snöröjningen på Hällbacken i vinter. "Skit", säger hon.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2024-03-02 15:15

– Jag har fått hjälpa flera av grannarna som kört fast. Helt klart har de plogat för lite under vintern, säger David Eriksson, som bor på Kartlavsgatan.

Han är ute med snöbjörnen och plogar undan modden.

– Jag ska ut med bilen sen och det kommer inte gå om vi inte får bort snön. De var ute och skottade för ett par dagar sedan men det hjälpte inte. De skulle ha tagit skrapan, säger David Eriksson.

Grannen Rebecka Kemppainen är också ute och skottar utfarten från villan. Hon har tagit hjälp av sin far som "hjälpryttare" för att kunna ta sig ut och iväg på jobbet.

– Nu har vi fyrhjulsdrift på den här bilen så det kommer nog att gå bra. Men det är otroligt dålig plogning här, hela vintern. Och nu ser man hur det blir. Det är skit, säger Rebecka Kemppainen.

En annan boende på Hällbacken vill vara anonym men han riktar hård kritik mot snöröjningen.

– Jag hjälpte loss en granne fyra gånger. De gav upp och stannade hemma. En annan av grannarna vågar sig inte ut med barnen fast hon egentligen måste iväg. Det har varit ett mindre kaos och det är rent bedrövligt att de inte tagit ut skrapan och löst det här tidigare, säger han.

undefined
David Eriksson röjer bort den värsta snömodden för att kunna ta sig ut med bilen.

Även på Porsön har man fått problem med snösmältningen, och anser att bristfällig plogning är boven.

– De lämnar stora snöhögar och det har bildats djupa vattenpölar på flera ställen. Vattnet har ingenstans att ta vägen. På andra ställen är det bara is och helt livsfarligt, säger Lennart Alvhult på Professorsvägen, som har en snöhög på drygt två meter alldeles vid sin altan.

Även hans granne Christer Björnfot är kritisk. Lulebos bostäder har tidigare drabbats av översvämningar i källaren, och blidan i kombination med snöröjningen gör situationen ännu värre.

– Det rinner in vatten i källaren i flera av husen här. Hade de tagit bort det här tidigare hade det aldrig behövt se ut så här. Min uppfattning är att både snöröjningen och sandningen är sämre i år än tidigare, säger Christer Björnfot.

undefined
Snöhögar, is och djupa pölar som gör att vattnet tar sig in i källarna. Christer Björnfot och Lennart Alvhult är kritiska till snöröjningen på Porsön.

Luleå kommun är medveten om problemet och uppger i ett Facebookinlägg att åtgärder är på väg. "Det råder besvärligt väglag i stora delar av kommunen nu. Djupa hjulspår i snö, vattensamlingar med is underst och stora mängder vatten där dagvattensystemen inte släppt igenom väga. Men vi har personal ute med sina maskiner som gör allt de hinner för att ploga undan djup snö, framför allt på bostadsgatorna", skriver kommunen.

Patrik Ruumensaari, gatuchef vid Luleå kommun, ger en lägesrapport:

– Vi har genomslag på ett antal områden som inte är vårhyvlade. Det gäller först och främst Hällbacken, Bredviken och delar av Skurholmen. Just nu har vi hyveln ute på Hällbacken. Sedan har vi även problem med vattenpölar på några ställen. Vi gör åtgärder eftersom, men är det akuta situationer så har vi resurser att hantera det skyndsamt, säger han.

undefined
Patrik Ruumensaari, ansvarig för gatudriften vid Luleå kommun.

Kritikerna anser att ni borde plogat tidigare och inte lämnat så mycket snö under vintern?

– Det är något vi får ta med oss till nästa år. Vi plogar efter den servicedeklaration som politiken beslutat om. Bland annat så innebär det att det byggt på med flera centimeter snö på gatorna och att vi lämnat snö i områdena i stället för att köra bort den. När det då blir en sådan här extrem blida lite tidigare än vi är vana vid så blir det problem. Det är något vi får utvärdera inför nästkommande servicedeklaration och upphandling, säger Patrik Ruumensaari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!