250 flyktingar kan komma

250 evakueringsplatser för flyktingar kan komma till stånd i Luleå. Kommunen har köpt sängar, och förbereder två boenden.

SÖKER. Maarit Enbuske letar efter boendeplatser i Luleå. Två kommunala fastigheter är på gång, vilket kan ge upp till 250 evakueringsplatser.

SÖKER. Maarit Enbuske letar efter boendeplatser i Luleå. Två kommunala fastigheter är på gång, vilket kan ge upp till 250 evakueringsplatser.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-11-15 16:37

Det är två kommunala fastigheter som håller på att göras i ordning.

I slutet av förra veckan höll arbetsmarknadsförvaltningen på att försöka lösa matfrågan.

– Vi tittar även på bemanningen och ser om vi kan använda kommunalt anställda som jobbar frivilligt och vad deras ersättning i så fall ska bli, säger Maarit Enbuske, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Antalet platser är inte exakt klart. Som mest kan det bli 250, enligt Enbuske. Men det kan även bli 200, beroende på hur det löser sig med fastigheterna.

– Vi får nu en leverans av sängar. De kommer vi att behöva oavsett, säger Maarit Enbuske.

Kommunen kommer inte gå ut med vilka boenden det handlar om förrän allt är klart, på grund av den hotbild som finns mot flyktingboenden.

– Det är svårt att säga när det blir. Det kan fortfarande handla om veckor, säger Maarit Enbuske.

Migrationsverket är mycket angeläget om att få fram fler platser på grund av den höga inströmningen av flyktingar. När boendena är klara kommer det inte att dröja innan bussarna kommer.

– Det går fort när vi säger till Migrationsverket, säger Maarit Enbuske.

Dessutom kommer fler ensamkommande flyktingbarn än vad kommunen trott. Arbetsmarknadsförvaltningen går nu igenom befintliga boenden med brandexperter för att se om man kan låta barnen bo i samma rum, utan att brandsäkerheten äventyras.

– Vi scannar överallt för att se vad vi kan göra, säger Maarit Enbuske.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om