Förmiddagen är klar vid Kuststad, Södra hamn. Bröderna Edlund sitter redo med färdigbyggt kaffe när NSD kommer på besök. Det har gått ett halvår sedan öppningen av deras krog A.Ts, och de har i princip fullbokat under mellandagarna.
– Utmaningen är att balansera jobbet med resten av livet. Jag har dragit ned rätt mycket med jobbet på reklambyrån då jag mest är här, säger Jimmy Edlund.
André har jobbat i krogbranschen sedan han var sexton. Han har både tävlat i matlagning och arbetat som köksmästare. Drömmen har länge varit att driva en egen krog och för ett knappt år sedan började drömmen ta verklig form när bröderna fick möjlighet att ta över Arkipelags gamla lokal i Luleå.
Jimmy driver eget företag där han jobbar med grafiska profiler och reklam. Tanken var just att han främst skulle jobba med den digitala biten även i broderns storsatsning, men han fann intresse även i andra delar av verksamheten. Sedan premiären i juni har han jobbat som hovmästare och trivs mycket bra med det samtidigt som han hinner med en del marknadsföring.
– Han tycker det är svinkul och pratar gärna med gästerna, säger André Edlund.
Trots en åldersskillnad på elva år verkar bröderna stå nära varandra. Det var i februari som de fick tips om att lokalen vid vattnet stod ledig och hela våren renoverade och fixade de tillsammans. Öppningen kom lagom till sommarens intåg.
De är båda tvåbarnsföräldrar och jobbar stora delar av dygnet för att hålla verksamheten levande. Som tur är bor deras föräldrarna i närheten, något som underlättar en hel del eftersom de får axla barnvaktsrollen när det blir intensivt med restaurangen.
– När år 2024 började var allt som vanligt. André jobbade som köksmästare i stan och jag körde på med min reklambyrå. Men 26:e juni hade vi en krog. Förra nyåret hade vi ingen aning om att det skulle bli så här, säger Jimmy.
Starten blev hetsig och familjen blev räddarna i nöden.
– Sommaren var ju helt fantastisk, syrran som bor i USA var hemma och jobbade i baren och farsan var i disken, det var kaos. Herregud vad folk det var här.
Med ett halvår avklarat känner de sig peppade på att fortsätta. De vill fortsätta experimentera och hittills har de trivts bra med en meny som kan variera från en dag till en annan och gäster mellan 20 och 95 år. De upplever inte att syskonrelationen har blivit lidande av de nya rollerna.
– Det är extremt kul att få jobba med André och se hur duktig han är. Det är svinkul att jobba med sin brorsa, säger Jimmy.
– Vi gör så himla olika saker, jag tror det underlättar. Om båda hade jobbat i köket hade det kanske blivit svårare, tillägger André.
Dessutom jobbar brödernas respektive sambos båda på restaurangen, något som också fungerar bra.
– Det är ju ett helt annat liv som man aldrig har levt förut. Det är så otroligt mycket tid, så det är klart att det är jättemånga påfrestningar. Det är nog den största utmaningen – inte mellan oss, utan att få ihop livet utanför, säger Jimmy.
Lokalen sprudlar av färger och former och målet är att miljön ska kännas avslappnad. Vissa konstverk har Jimmy själv designat. Vid entrén möts man av en bar i turkosa kakelplattor och en enorm röd matta.
– Det ska vara skönt att komma hit. Du ska kunna komma hit en vardag hur du än är och trivas. Varma färger, opretentiösa möbler och hur personalen klär sig ska hjälpa till med det, säger André.