2009 kom med stormsteg

Även om onsdagens hårda vindar hade bedarrat något inför tolvslaget blåste det friskt när det nya året välkommnade s i Norra hamn. - Oj, vad det blåser, sa Leif Engström från parkförvaltningen när han med möda fick fyr på marshallerna vid talarstolen.

Sven-Erik Englund från EFS-föreningen fyller en spann med rykande varm glögg från det vedeldade kokkärlet.

Sven-Erik Englund från EFS-föreningen fyller en spann med rykande varm glögg från det vedeldade kokkärlet.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-01-02 06:00
I vanlig ordning bjöd Luleå kommun på pepparkakor och glögg till alla som sökt sig till Norra hamn. Frivilliga från EFS-föreningen skötte serveringen. Det var många av de tusentals nyårsfirarna som lät sig väl smaka av den varma glöggen i den bitande kalla vinden.
"Trevlig tradition"
- Det är snart 20 år som vi har haft det här nyårsfirandet i hamnen, berättar parkmästare Lennart Berg medan Leif Engström lägger in ved i den stora vedeldade kokgrytan där glöggen värms. Sven-Erik Englund från EFS-föreningen fyller en spann med den varma drycken. Ulrika Marklund, Ulrika Sandberg och Anna Dapefrid har fullt upp att fylla på glöggmuggarna i det ena av de två stånden där köerna av frusna ringlar långa. Det går åt en hel del glögg. Nyårsaftonen 2006/2007 konsumerades 300 liter.
Annica Larsson och Matts Rudolphi hade pälsat på sig ordentligt. De är bosatta i Stockholm men Annica Larsson har bott i Luleå.
- Det här är en trevlig tradition, sa hon medan hon smuttade på glöggen.
Tara Teymourian och Tina Mohammadi, två av Luleå shotokan karateklubbs duktiga aktiva, fanns på plats för att titta på fyrverkerierna. Tara Teymourian besvärades inte alls av de kyliga vindarna.
- Jag tycker det är skönt, sa hon leende.
Hoppfull landshövding
I enlighet med Luleås nyårstraditioner höll kommunfullmäktiges ordförande Margareta Bladfors-Eriksson nyårstal liksom landshövding Per-Ola Eriksson.
Han tog upp den ekonomiska krisen men uttryckte ändå hoppfullhet inför 2009. Innan han önskade alla norrbottningar ett gott nytt år avslutade han sitt tal med orden:
- Tillsammans kan vi lova att göra 2009 till ett positivt och utvecklande år för det Norrbotten som vi känner så starkt för.
Sedan ackompanjerades domkyrkans klockor av explosioner när natthimlen ovanför Norra hamn lystes upp av fyrverkerierna som i vanlig ordning ombesörjdes av medlemmar i Pyrotekniska sällskapet vid Luleå tekniska universitet. Cirka 100 000 kronor gick upp i rök under det nya årets första minuter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om