Den så saknade byggnaden med brandstationen, polisstationen och elektricitetsverket, prisbelönt redan 1921, i Luleå finns faktiskt fortfarande,i form av en modell gjord av Rune Wikström, Måttsund. Hittills har den stått i foajen till Luleå energi i Porsödalen, men nu har den en tillfällig uppehållsort på Luleå Design & finsnickeri på Bergnäset. Den behöver en översyn. Snickeriägaren Peter Andersson, Timmy Halsius och Ahmad Sabbagh ska bland annat räta upp lyktstolpen, ordna en ny glaslåda att förvara den i och fixa lite annat. Sedan ska den tillbaka till Luleå energi i Porsödalen.
Restaureringen görs bland annat för att Luleå energi som har sitt ursprung i Luleå elektricitetsverk, fyller 125 år. Huset byggdes för elverket, men fick snabbt utökade funktioner.
Carina Zolland, som ansvarar för varumärke och kommunikation på Luleå energi, har upptäckt en detalj speciellt för henne på modellen. Den lilla figuren som står utanför dörren till elektricitetsverket är en kvinna. Det skulle kunna vara Carina Zolland, men för 125 år sedan.
1896 tändes den verkliga motsvarigheten till stolpen på modellen och den som vill se hur det såg ut i riktig skala, kan passa på att titta upp i hörnet Rådstugatan/Storgatan i Luleå. Där står en stolpe med järnkrusiduller och allt, det första elektriska gatlyset i Luleå.
Modellen är gjord av Rune Wikström, men initiativet togs av Stig Westling som då arbetade på Luleå energi. Den är oerhört detaljrik och visar tiden när Luleåborna fick elektrisk energi via de båda ångmaskiner som fanns i byggnaden. De eldades med kol och vid byggnaden finns kolhögar och en liten vagn för att forsla in kolet i byggnaden.
Det går ett rykte att det skulle kosta 170 000 kronor att restaurera modellen, men så är det inte alls.
– Det är mycket möjligt att det skulle kosta den summan att bygga en ny liknande. Det är inte så många som kan bygga en sådan modell, säger Peter Andersson.
Vid dörren som i verkligheten skulle finnas längst ner på Nygatan och där det står "Polisstation", står en polisklädd gubbe. Polisen och brandkåren var nämligen de samma i Luleå fram till in på 1910-talet, men skiljdes då från varandra.
– Historien stannar inte här. Även om mycket är osäkert i omvärlden så är en sak säker – vi kommer behöva säkra tillgång till el, värme och andra energitjänster på ett hållbart sätt för att samhället ska kunna fortsätta att utvecklas, säger Carina Zolland.