Historien upprepar sig varje höst. Nya studenter antas till Luleå tekniska universitet (LTU), men har svårt att hitta tak över huvudet. På annonssajten Blocket finns i skrivande stund ett 20-tal annonser om lägenheter och rum till uthyrning i Luleå, både i första och andra hand. Där finns också fem gånger så många annonser om studenter som söker lägenhet.
Studentbostadsservice förmedlar lägenheter till studenter antagna vid LTU. De har runt 1000 lägenheter och en kö med 1500 aktivt sökande. För ett korridorrum krävs 18 månaders kötid - varje objekt får 70-80 intresseanmälningar. Samtidigt har förmedlingen i skrivande stund en enda ledig lägenhet.
Med några dagar till nollningsperioden påbörjas och två veckor till kursstart börjar det bli bråttom. Anneli Mettävainio på Studentbostadsservice tvingas säga nej till många
– Det är jättetråkigt, men man försöker hjälpa, säger Mettävainio.
– Jag har jobbat här i 20 år och den här hösten är den värsta jag varit med om.
Även kommunala bostadsbolaget Lulebo förmedlar studentlägenheter, totalt har de runt 1500 lägenheter. Här är läget ”ungefär lika dåligt” som under de senaste tre åren. Men Carolina Wuopio på Lulebo säger att i oktober brukar de flesta hittat antingen korridorrum eller en större lägenhet som de delar med andra.
– Det är lättare att söka på plats, här får du kontakter, säger Wuopio.
Vid kursstart är bostadsproblemet som värst, och kräver som mest fantasifulla lösningar. LTU subventionerar ett antal platser på vandrarhem, men ett av vandrarhemmen LTU har kontakt med är redan fullt. Det andra har ett trettiotal platser kvar. På First Camp i Karlsvik har närmare tio studenter valt att boka en campingstugor inför terminsstarten.
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke ser en tydlig förklaring till varför det ser ut som det gör.
– Det har byggts för lite. Vi behöver fler som är villiga att bygga här, och nu kommer det ju en stor aktör, säger Stålnacke och syftar på Rikshems etablerande i Luleå.
Trots allt behöver inte alla börja sin studietid i ett vandrarhem eller i en campingstuga. För en del löser det sig riktigt bra. Minns ni Lina Ihrsén? För ett tag sedan berättade NSD om denna uppsalabo som antagits till LTU och prövat allt för att få en bostad. Samma dag som NSD berättade om henne fick hon ett andrahandskontrakt på en 26 kvadratmeter stor etta med cykelavstånd från universitetet.
– Jag hade planerat för att sova på soffor. Men jag sökte väldigt aktivt, så det känns jättebra! säger Lina Ihrsén.