14 tandtekniker har tackat nej till nytt jobb inom regionen

Region Norrbotten ska spara mer än fem miljoner kronor per år på att Tandteknik Norr läggs ner. Personalen ifrågasätter hur beräkningen har gått till. Nu går många av dem mot en oviss framtid.

Marianne Ek Holmkvist, Ida Frankfeldt och Josefin Forseryd tvivlar på att besparingen blir så stor som utredningen visar.

Marianne Ek Holmkvist, Ida Frankfeldt och Josefin Forseryd tvivlar på att besparingen blir så stor som utredningen visar.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-09-20 00:01

Nyheten i korthet

  • Tandteknik Norr i Luleå ska läggas ner nästa år och 17 anställda sägs upp som en del av Region Norrbottens besparingsplan för att spara över fem miljoner kronor årligen.
  • Personalen ifrågasätter beräkningarna och menar att besparingen kanske inte blir så stor. De befarar även att privata aktörer inte kommer att vara lika tillmötesgående och att det kan leda till ökade kostnader.
  • De 17 medarbetarna har erbjudits omplacering, men bara tre har accepterat. Många av de uppsagda är osäkra på vad framtiden innebär och om de kommer att kunna fortsätta inom yrket.

Nästa år ska Tandteknik Norr på Skeppsbrogatan i Luleå vara helt avvecklat och verksamheten läggas över på externa bolag.

De 17 medarbetarna har tillverkat proteser, tandställningar, bettskenor och andra tandtekniska produkter till patienter i hela Norrbotten.

– Den tekniska verksamheten kräver ganska stor apparatur och dyr utrustning. Det är svårt att konkurrera med de större bolagen som har stora produktionsvolymer och kan göra produkten billigare än vi klarar av, säger Krister Berglund, divisionschef i division nära.

Hur påverkar det patienterna?
– Vår bedömning och förhoppning är att det inte ska påverka patienterna. Man får leveranser via externa bolag som finns på olika håll i landet och så kommer produkterna den vägen i stället.

undefined
Krister Berglund, divisionschef för Division nära, och Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef för Folktandvården, tycker det är sorgligt att behöva säga upp medarbetare, men att regionen inte kan konkurrera om priserna med de större bolagen.
undefined
Utredningen visar att besparingen blir mer än fem miljoner kronor per år, berättar Krister Berglund.
undefined
Krister Berglund divisionschef för Division nära och Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef i Folktandvården menar att beslutet är nödvändigt.

Samtidigt är det ett tufft beslut, tycker han.

– Det är aldrig roligt att behöva avsluta anställningar för medarbetare.

Känns det inte bakvänt att säga upp folk i regionen när som kompetensbristen är så stor?
– Jo, det gör ju det. Men det är framförallt tandläkare och tandsköterskor vi har brist på.

Samtliga 17 har erbjudits omplacering och Omställningsfonden är också involverad.

Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef för Folktandvården, förklarar att det handlar om att få ekonomin i balans.

– Det är jättesorgligt, men tyvärr ett nödvändigt beslut.

undefined
Tandteknikerna samarbetar med tandläkarna för att ta fram diverse tandtekniska produkter till patienterna.

Men personalen är inte övertygad om att besparingen kommer att bli så stor.

– I utredningen som gjorts var det siffror som vi inte känner igen, säger Josefin Forseryd, en av de uppsagda tandteknikerna som dessutom var chef för Tandteknik Norr fram tills nyligen, då hon fick nytt jobb som chef på käkkirurgin i Sunderbyn.

Hon menar att utredningen jämför mer avancerade tjänster som de har utfört med mindre avancerade tjänster som har utförts på annat håll.

– De har gjort lite som de vill känns det som, för att vår verksamhet ska framstå som dyrare, säger Josefin Forseryd.

Samtidigt är områden som ortodonti, det vill säga tandställningar, och bettfysiologi helt förbisedda, påpekar hon.

– De har gått ekonomiskt ganska bra enligt vår uppfattning, inskjuter tandteknikern Marianne Ek Holmkvist.

undefined
Tandteknikerna Marianne Ek Holmkvist och Ida Frankfeldt är sorgsna över avvecklingsbeslutet.

En annan aspekt de vill lyfta fram är att de har tagit emot studenter och nyanställda tandläkare för att de ska förstå hela processen. De har också funnits som stöd till tandläkare i hela länet genom att svara på frågor.

– Om vi ser att ett avtryck en tandläkare har gjort inte kommer att fungera kan vi gå direkt och säga det och på så vis sparar man tid, säger Ida Frankfeldt.

De tror inte att en privat aktör kommer vara lika tillmötesgående, vilket kan leda till att tandläkarna får göra om jobb och göra fler justeringar.

– I slutändan kan det nästan blir dyrare, säger Josefin Forseryd.

Patienter har dessutom fått sin behandling över dagen tack vare att tandläkaren har kunnat få tandställningen snabbt. Efter nedläggningen är risken stor att det krävs fler resor.

undefined
Josefin Forseryd undrar om beräkningarna verkligen stämmer.
undefined
"Barnen har fått välja färg själva, så att de blir motiverade att ha sin tandställning", berättar Marianne Ek Holmkvist.

Tandteknik Norr har haft en generationsväxling på senare år. Åtta nya medarbetare har anställts sedan 2022 och alla kom flyttande från andra orter.

Ida Frankfeldt flyttade från Göteborg 2022 efter sin examen från den treåriga utbildningen för att börja i Luleå, där hon gjort sin praktik.

– Det känns tråkigt att sägas upp. Jag hade så klart velat jobba kvar och fortsätta utvecklas i yrket på den här arbetsplatsen. 

Hennes sambo har fast jobb i Luleå men för henne ser det sämre ut.

– Det finns inte några tjänster som tandtekniker ute i Luleå, så vill jag fortsätta i yrket måste jag flytta.

Marianne Ek Holmkvist har arbetat 40 år på samma arbetsplats och har ingen aning om vad hon ska göra nu.

– Det känns väldigt konstigt, säger hon.

Hur är stämningen på jobbet?
– Det är klart att många har mycket funderingar och känner sig lite vilsna. Men samtidigt tar vi hand om varandra och skrattar mycket. Vi är ju alla i samma sits, Marianne Ek Holmkvist.

De har alla blivit erbjudna omplaceringar inom alltifrån vaktmästeri till administration men bara tre av 17 tackade ja.

– En del hade behövt gå ner i lön, vissa tjänster var bara vikariat och det kunde också vara på andra orter. Då tackar man kanske inte ja i första taget, säger Josefin Forseryd.

undefined
Marianne Ek Holmkvist, Ida Frankfeldt och Josefin Forseryd tvivlar på att besparingen blir så stor som utredningen visar.

Hon känner sig sorgsen.

– Jag hade inte bytt jobb om jag hade fått välja. Vi har haft en väldigt fin arbetsmiljö och inga vakanser utan full bemanning, vilket man ju inte kan säga om vården generellt.

– Ett supergäng, tillägger Marianne Ek Holmkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!