14 miljoner till den lokala handeln

Presentkort som julgåva är ett sätt för arbetsgivare att stötta den lokala handeln. Just i år kan arbetsgivare ge en skattefri julgåva upp till 2 500 kronor – något som väntas ge en extra skjuts för just presentkorten. "I år dubblar vi nog jämfört med förra året och säljer för 14 miljoner kronor eller kanske ännu mer", säger Åsa Åström som jobbar med Luleå citykortet.

Över 150 ställen är anslutna till Luleå citykortet. Förutom butiker även restauranger, frisörer, hotell, span med flera. "Det finns någonting för alla", säger Åsa Åström som jobbar med presentkortet.

Över 150 ställen är anslutna till Luleå citykortet. Förutom butiker även restauranger, frisörer, hotell, span med flera. "Det finns någonting för alla", säger Åsa Åström som jobbar med presentkortet.

Foto: Elin Parmhed

Luleå2021-11-22 11:46

När julen nalkas är det även dags för företagsklapparna att delas ut till de anställda. Det här året är dessutom speciellt eftersom det under perioden 1 januari till 31 december 2021 gäller en tillfällig skattefrihet för gåvor. Julgåvan får i normala fall uppgå till ett värde av 500 kronor för att vara skattefri men under 2021 är det tillåtet för en arbetsgivare att kombinera den tillfälliga gåvan med julgåvan och ge en skattefri julgåva för upp till 2 500 kronor.

För den lokala handeln i Luleå innebär det att fler företag nu köper presentkort till sina anställda.

– Det är otroligt roligt att se att det är så många som går in och stödjer och köper presentkort som julklappar nu för den lokala handelns skull. Det är inte bara affärer som är med, utan restauranger, frisörer, span med flera. Det finns någonting för alla, säger Åsa Åström, som arbetar med Luleå citykortet på Norr Media.

Förra året såldes Luleå citykort-presentkort för ungefär sju miljoner kronor.

– Förutom kommunen så är det många företag som köper presentkortet. I år dubblar vi nog jämfört med förra året och säljer för 14 miljoner kronor eller kanske ännu mer, fortsätter Åsa Åström.

Luleå citykortet är ett presentkort som företag och privatpersoner kan köpa och mottagaren sedan använda i en eller flera av de anslutna butikerna, restaurangerna, hotellen eller salongerna med flera. Just nu är drygt 150 ställen anslutna i Luleå och ett tiotal i Råneå.

Annika Olsson som driver Pentik vid Köpmantorget, är en av de anslutna butikerna.

– Det är klart att man vill vara med, både för att gynna handeln och för att vara med och dela på pengarna som läggs på presentkortet, och så att de som får det ska kunna handla här, säger Annika Olsson.

Hon driver den enda Pentik-butiken i Sverige och är nu inne i den mest hektiska perioden med julen i antågande.

– Jag tycker det är viktigt att företagen som finns i Luleå också gynnar Luleå. Det är bra för företagen att det också går bra för andra företag i staden. Allting går hand i hand. Du kan ju använda Citykortet på restauranger och allting i stan i stort sett. Det gynnar tillväxten, säger Annika Olsson.

Annika Olsson driver Pentik på Köpmantorget i Luleå.
Annika Olsson driver Pentik på Köpmantorget i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!