Sedan 2020 har Regnbågsallén genomgått uppgradering där återbruk varit i fokus. Akademiska Hus har satsat 120 miljoner kronor i upprustningen av den cirka 300 meter långa allén.
– Det här är lite kickoffen för vårt nya campus. Nu har vi en underbar utomhusmiljö och den binder samman våra fyra hus och det hus som kommer att bli. Så vi tar första steget i ett nytt jättefräscht campus, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn under invigningsceremonin.
Allén har utrustats med en caféyta och flera nya sittplatser och längs allén har perenner och grupper av träd planterats. Den har också försetts med nya cykelparkeringar med skärmtak. På taken har konstnären Johannes Helldén skapat konstverket Sediment.
Regnågsallén har även fått en ny ljussättning som är särskilt anpassad för ett universitetsområde i norr. Med både varmt och kallt ljus i skapas effekter som ska efterliknar stjärnhimlen såväl som norrsken.
– Det är väldigt glädjande att vi idag inviger Regnbågsallén, den del av campus som förbinder de olika lärandemiljöerna på universitetsområdet med varandra. Här har vi i nära samverkan med Luleå tekniska universitet nu skapat förutsättning för en plats som är mer än bara en transportsträcka - det är såväl en plats för möten, lärande, fika och events som en vacker allé att gå eller cykla längs med, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör vid Akademiska Hus.