12 gånger mer antibiotika i polsk köttindustri

Polen är inte sämst i klassen, men använder mer än 12 gånger så mycket antibiotika inom köttindustrin som i Sverige.– Hög antibiotikaanvändning hänger ihop med sämre djurhälsa och sämre hygien, säger Christina Greko, SVA.

Djurvälfärd. I Sverige använder mycket lite antibiotika inom djurhållning för livsmedelsproduktion. Tvärtom är det på många andra håll i Europa.

Djurvälfärd. I Sverige använder mycket lite antibiotika inom djurhållning för livsmedelsproduktion. Tvärtom är det på många andra håll i Europa.

Foto: Anders Törnström

Luleå2017-04-24 05:00

Christina Greko är veterinär och antibiotikaexpert vid Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA. Hon påpekar att Polen ligger förhållandevis högt när det gäller antibiotikaanvändning för livsmedelsproducerande djur. Det mått som anger den genomsnittliga mängden antibiotika som säljs för livsmedelsproducerande djur mäts i milligram per populationskorrelationsenhet, PKU. PKU motsvarar ungefär den sammanlagda vikten av levande djur i ett land, uttryckt i kilo. Måttet beskrivs som trubbigt och "siffrorna ska tolkas med försiktighet", enligt SVA.

2014 låg Polen på en nivå av 151, medan Sverige låg på 11,5. Mest antibiotika för djur inom livsmedelsproduktion använder Cypern, Italien och Spanien.

– Danmark, som ofta pekas ut, ligger i den lägre delen av antibiotikaanvändningen, där ligger man på 44. För ett land som har så många svin som Danmark är det inga extrema världen, säger Christina Greko.

Hon betonar att köttet i sig inte innehåller antibiotika även om djuren har behandlats med det.

– Många tror det, men så är det inte. När ett djur behandlas med antibiotika måste det gå en tid för att det ska hinna gå ur kroppen innan djuret slaktas. Det finns omfattande kontroller och det är inget problem för kött från EU-marknaden. Men det finns andra länder som helt saknar regler och kontroll.

Det stora problemet är inte antibiotikan i sig, menar Christina Greko, utan vad den kan leda till.

– Ju mer den används, desto mer gynnas motståndskraftiga och antibiotikaresistenta bakterier. De kan spridas från djur till människa, även om bakterierna dör vid upphettning. Ett ännu större problem är att det leder till förökning av antibiotikaresistens inom djurbestånden och hos djurskötarna och så släpps gödsel från djuren ut i miljön och det rullar bara på. För eller senare så biter det oss i ryggen.

I övrigt är hög antibiotikaanvändning ett tecken på djurhälsa, eller så används antibiotika för att köttproducenterna ska kunna ta genvägar, med sämre smittskydd och undermålig hygien.

– Jag säger inte "köp svenskt kött", men man ska tänka på att om man köper billigt kött som produceras med mer antibiotika så gynnar man en sådan produktion. Men det finns polska djurbesättningar som är jättebra och det kan ju vara sådana premiumbesättningar som importören också har valt ut.

0920-26 28 65

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om