Nina Ringvall arbetar som ambulansförare i Luleå åt Region Norrbotten. Hon är även aktiv inom Vårdförbundet. Nina Ringvall och hennes kollegor har nu nattpass som är 24 timmar. Och så långa pass får man inte ha enligt arbetstidsdirektiven.
– Våra scheman måste ändras. Det måste vi alla igenom. Det är inget som vi valt, och det har varit på gång ändå. Man måste tänka långsiktigt och det är inte bra för hälsan med 24-timmars arbetspass, säger hon.
Från 1 oktober 2023 gäller som huvudregel att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod, och att arbetspass ska följas av dygnsvila.
De svenska reglerna måste anpassas till de skyddsregler som finns om minsta dygnsvila i EU:s arbetstidsdirektiv. EU-kommissionen har uppmärksammat att det finns brister i reglerna om dygnsvila.
– Egentligen är detta inget nytt. Regeln har funnits sedan tidigare men inte tillämpats. Det kommer att påverka vården mycket. Det krävs stora schemaförändringar. Men i grunden är det inte bra för hälsan med för långa arbetspass och för kort dygnsvila, säger Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.
Elva timmars dygnsvila har lett till protester bland annat personal inom räddningstjänsten. De anser att många byggt sina liv kring långa arbetspass och att elva timmars dygnsvila innebär att de får fler och kortare pass. Många brandmän uppger att de överväger att sluta om de inte får undantag från elvatimmarsregeln.
Regeln innebär stora schemaförändringar hos Region Norrbotten och länets kommuner. Luleå kommun har under onsdagen haft möten om hur de ska förändra sina scheman. Det pågår också ett arbete hos SKR (Sveriges kommuner och regioner).
John Larsson är HR-strateg hos Luleå kommun:
– Vi är ännu bara i början av arbetet med ett se vad 11-timmars nattvila får för konsekvenser för oss. Mest kommer det att beröra vårdyrkena, säger han.
Innebär schemaförändringarna att ni kommer att behöva anställa mer personal?
– Det vet vi inte än.
Henrik Söderström, HR-direktör vid Region Norrbotten, säger att man på olika sätt informerat om elva timmars dygnsvila till chefer och schemaläggare.
– Det berör naturligt mest våra dygnet-runt verksamheter. Vi gör just nu analyser i verksamheterna för att sedan kunna ta fram nya scheman anpassade efter de nya villkoren som gäller från 1 oktober, säger han.