11-åringen nekas veganmat i skolan: "För lite näring"

En elvaårig elev i Luleå ville ha vegansk kost i skolan men det önskemålet satte kommunen stopp på. ”I praktiken är det närmast omöjligt att utarbeta en vegankost som uppfyller alla näringskraven”, säger kostchefen Jeanette Everos.

”Bättre med blandkost.” Elvaåringen skrev ett medborgarförslag för att hon vill ha möjligheten att serveras vegansk kost i skolan. ”Vegansk mat innehåller mycket           mindre näring än en blandkost innehållande kött och fisk”, säger kostchefen Jeanette Everos.

”Bättre med blandkost.” Elvaåringen skrev ett medborgarförslag för att hon vill ha möjligheten att serveras vegansk kost i skolan. ”Vegansk mat innehåller mycket mindre näring än en blandkost innehållande kött och fisk”, säger kostchefen Jeanette Everos.

Foto: HENRIK WITT / TT

Luleå2016-12-12 06:00

Den elvaåriga grundskoleeleven ville inte äta varken kött eller några andra produkter där djur utnyttjats i framställningen. Därför skrev hon ett medborgarförslag så att hon och andra elever i Luleås grundskolor ska ha möjligheten att få vegansk mat om så önskas av olika skäl.

Men förslaget nekas eftersom vegansk kost inte bedöms uppfylla de svenska näringsrekommendationerna som finns i skollagen. Kostchefen Jeanette Everos förklarar att en veganmeny bland annat innehåller mindre protein, kalcium, energi, riboflavin och vitamin D, och att det skulle krävas kosttillskott för att uppfylla näringskraven.

– Man strävar efter att ge en vegankost samma närings- och energiinnehåll som blandkosten, men i praktiken är det närmast omöjligt. Elever som växer och rör sig mycket har ett högt energibehov och det innebär att portionerna blir stora, säger hon.

Så det är inte en kostnadsfråga snarare än en kostfråga?

– Nej, vi måste följa skollagen och en veganmeny uppfyller inte näringsrekommendationerna, svarar Jeanette Everos.

Men elever som vägrar äta kött eller ägg, och som kanske bara äter potatis till lunch. Får de inte i sig mer näring av en veganmeny? Vad ska de göra?

– I dagsläget får de äta av de vegetariska rätter som går att äta för dem. Vi serverar ju också sallad i alla skolrestauranger.

I Piteå har elever länge haft möjligheten att få vegansk mat serverad i skolan men från och med årsskiftet är det slut med det efter ett politiskt förankrat beslut. Därefter kommer endast specialkoster av medicinska skäl att tillåtas. Det kommer inte finnas religiösa, etiska och kulturella specialkoster.

– Vi har inte utrymme i vårt dietkök att tillaga alla olika önskemål, så det här är för att kvalitetssäkra specialkosten till de elever som behöver den av medicinska skäl, säger Maria Stoltz, kostchef i Piteå.

Trots den nuvarande avsaknandet av en vegansk kost i Luleås skolor så utesluter inte kostchefen Jeanette Everos att det skulle kunna finnas i framtiden. För två år sedan beslutade kommunfullmäktige att en dag i veckan då maten som serveras ska vara vegetarisk.

– Det är inte helt färdigt det här. Under våren 2017 ska det kostpolitiska programmet som finns idag inom barn- och utbildningsförvaltningen att revideras, och frågan om vegankost kommer då att vägas in, säger hon.

Medborgarförslaget

Jag vill bli serverad veganmat i skolan. Jag fick förslaget att skriva ett medborgarförslag så nu gör jag det.

Livsmedelsverket säger att det går bra att äta veganmat, även som barn, men att det kräver vissa kunskaper. I skollagen står att alla elever ska erbjudas näringsriktiga måltider, och livsmedelsverket kategoriserar vegansk kost som näringsriktig.

Barn med en viss religion får ju den specialkost som stämmer överens med deras tro, men jag betraktar även veganism som en slags trosuppfattning. Varför får då jag inte den mat som jag vet är bäst för mig, som stämmer överens med mina åsikter och min tro?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om