Mycket handlar om vilken vårdcentral patienterna på Sensias vårdcentraler väljer ifall verksamheten läggs ner helt. I Piteå är 5 000 patienter listade inom Sensia, i Boden är 4 000 listade och i Luleå 11 000.
Frågan är vad patienterna väljer att göra nu.
Kristian Damlin tror att flera av de som är registrerade på Sensia kommer att välja att registrera sig på någon av landstingets vårdcentraler redan under dagen.
Valt centrum
Han tror att det faktum att Sensia legat mitt i stadens centrum har varit av betydelse när patienterna valt att registrera sig där. Att det är privat verkamhet kan också ha inverkat, men just nu finns det inget privat alternativ i vare sig Luleå eller Boden. Piteå har däremot en annan privat vårdcentral.
Konkursförvaltaren kan lyckas sälja verksamheterna till någon annan aktör och då kan verksamheten fortsätta som tidigare, eller i förändrad form.
Ett annat alternativ är att ingen fortsätter med verkamheterna i någon av de tre städerna.
Då får landstingets vårdcentraler i centrum räkna med en anstormning.
– Fast en del kommer säkert att välja en vårdcentral i sitt bostadsområde eller där de arbetar, säger Kristian Damlin, inköpschef vid landstinget.
Högt tryck
Sannolikheten är trots allt stor att många väljer fortsatt vård i centrum.
Det innebär för Luleås del att Stadsvikens vårdcentral kommer att få ett högt tryck av nya patienter. Skulle alla som gått hos Sensia välja Stadsviken blir det en fördubbling av verksamheten. Eftersom Norrbottens landsting infört det fria vårdvalet kan inte vårdcentralen säga nej till patienter som vill registrera sig där.
Hur landstinget ska knäcka den nöten är inte klart. Men lokalerna lär inte räcka till, inte heller antalet läkare. Den senare frågan kan bli svårlöst på grund av den stora läkarbristen.