Malmporten och Norrbotniabanan får stöd från EU-fond

Malmporten och Norrbotniabanan får stöd från EU:s fond för ett sammanlänkat Europa. I det här skedet handlar det om bidrag till projekteringen.

EU ger bidrag till projekteringen av projekt Malmporten, som innebär att farlederna in till Luleå hamn ska fördjupas och breddas. Bidraget är på drygt 25 miljoner kronor.

EU ger bidrag till projekteringen av projekt Malmporten, som innebär att farlederna in till Luleå hamn ska fördjupas och breddas. Bidraget är på drygt 25 miljoner kronor.

Foto: Sjöfartsverket

Luleå2021-07-16 15:27

EU beviljar ansökningarna om medfinansiering för två infrastrukturprojekt som har bäring på Norrbotten. Båda projekten får maximal utdelning från EU:s fond för ett sammanlänkat Europa (CEF), 50 procent av den budgeterade kostnaden. Det innebär drygt 25 miljoner kronor för Malmporten, muddringen av farleden till Luleå hamn och drygt 77 miljoner kronor för Norrbotniabanan. 

– Otroligt bra, otroligt glädjande. För vår del handlar det om pengar som vi annars själva hade varit tvungna att betala, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn. 

Det var i våras som EU utlyste möjligheten att söka bidrag från CEF-fonden för att ta fram studier och underlag för infrastrukturprojekt.

– Det har vi känt hela vägen, att EU har varit väldigt positiva till själva projektet, fortsätter Henrik Vuorinen. 

Vad ska pengarna användas till?

– Det är till projektering i huvudsak, detaljprojektering av kajer och landområden som vi ska färdigställa. 

När kommer Luleåborna att märka av arbetena?

– Det kommer man att märka av 2023 när vi börjar rent handfast att arbeta. Nu är det projektering och sedan upphandlingsprocessen. 

– Vi planerar för en liten provmuddring under nästa år för att kartlägga hur ser bottenförhållandena ut jämfört med de undersökningar vi redan har gjort. Det är för att få så bra precision som möjligt för entreprenörerna, så att både vi och de är så säkra på att priserna är så nära sanningen som det går att komma, säger Henrik Vuorinen. 

Hur påverkas möjligheterna att få entreprenörer med så många stora projekt i regionen?

– Det är klart att i en bristsituation av entreprenörer kommer priserna alltid att pressas uppåt. Muddring är vi de enda som sysslar med så det kommer att påverkas mindre. Allt som gäller bygg och sånt, där finns det risker, å andra sidan gör stora projekt att det kan komma fler aktörer. Det håller i sin tur ned prisnivån. 

Upphandlingen kommer att göras nästa år. Malmporten beräknas kosta cirka 2,7 miljarder kronor. Av den summan står staten genom Trafikverket och Sjöfartsverket för cirka 1,3 miljarder kronor. Luleå hamn svarar för 1,3 miljarder kronor, lån som kommunen kommer att gå i borgen för. 

Enligt miljötillståndet måste Malmporten vara färdig senast våren 2028. 

– Vi försöker få det på plats tidigare, med alla nya etableringar så finns behovet tidigare än vi trodde för ett år sedan. Det händer otroligt mycket. Det är klart att det är en utmaning för alla som jobbar att hålla tempot uppe, säger Henrik Vuorinen. 

När det gäller muddringen och byggen kan Malmporten få upp till 30 procent i stöd från EU. 

– Vi har goda förhoppningar att få stöd, även om inget är sökt eller beslutat. Om vi pratar om drygt en miljard kronor är det väldigt mycket pengar. Vi gnetar på, säger Henrik Vuorinen. 

Trafikverket har fått motsvarande drygt 77 miljoner kronor i stöd från EU:s fond för Norrbotniabanan, för detaljprojektering och fältundersökningar av sträckan Ytterbyn-Grandbodarna.

– Det är glädjande nyheter att samtliga projekt som regeringen drivit på för nu beviljats medfinansiering. Sverige har beviljats en tiondel av den pott som nu gått att söka från EU-fonden. Det visar hur starkt Sverige står sig i konkurrensen om EU-medel. Med investeringar i infrastruktur skapar vi fler jobb och skyndar på den gröna omställningen av transportsektorn, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.  

EU stöder dessa projekt

Här är de svenska infrastrukturprojekten som beviljats bidrag från EU:

Järnvägsprojekt genom Bergslagen, Hallsberg – Degerön, delen Hallsberg – Stenkumla. 8964000 euro.

Järnvägsprojekt Sundsvall – Dingersjö del av Ostkustbanan och Bottniska korridoren. 2377000 euro.

Järnvägsprojekt Norrbotniabanan – delen Ytterbyn – Bureå. 7457500 euro.

Farleds- och hamnprojekt Skandiaporten (Skandia Gateway) – Göteborg. 2693013 euro.

Farleds- och hamnprojekt Malmporten (The Iron Ore Port II) – Luleå. 2480000 euro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!