100 jobb på F 21 räddade

Det har varit en orolig tid för de anställda vid flygbasbataljonen vid F 21 i Luleå.Nu är bataljonen räddad och de kan pusta ut, de 100 hotade jobben blir kvar.

Per Nilsson, flottiljchef F 21 tycker att försvarshögkvarteret fattat det rätta beslutet i och med att basbataljonen blir kvar vid F 21. FOTO: Göran Ström

Per Nilsson, flottiljchef F 21 tycker att försvarshögkvarteret fattat det rätta beslutet i och med att basbataljonen blir kvar vid F 21. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-12-17 06:00
I går togs beslutet att flygbasbataljonen blir kvar i Luleå och det var en samling nöjda militärer som träffade media i bataljonens ordersal.
- Jag är övertygad om att beslutet är det rätta. En spridd lokalisering är bättre i ett skärpt läge. Att man kom fram till att den ursprungliga inriktningen inte var den optimala visar på att man gjort en seriös och trovärdig utredning, säger Per Nilsson, flottiljchef på F 21.
Personalen har haft en orolig tid och Per Nilsson säger att processen kring omorganisationen inte gått någon obemärkt förbi .
- Det här har påverkat oss alla. Nu får vi det lugnt på den välförtjänta julledigheten, säger han.
"Skumpigt"
Mattias Alman, chef för ledningskompaniet är nöjd med beskedet.
- Det har varit skumpigt av och till. Nu känns det bra. Vi har fått en bra julklapp, säger han.
Men det kommer mera.
Värnplikten avskaffas den 1 juli och ett försvar med kontrakterade soldater ska skapas. Exakt hur det ska se ut är inte klart. Dessutom ska försvaret ska spara pengar. Hur det kommer att drabba F 21 är oklart.
- Men vi kommer att vara färre i framtiden, säger Per Nilsson.
Längst bak i rummet sitter löjtnant Thomas Johansson, 28, och lyssnar. Hemma i huset i Ersnäs finns familjen, Maria Johansson och sonen Vilgot, tre månader.
- Det är klart att jag är lättad. Det har varit oroligt, mycket fram och tillbaka. Nu vet vi vilken huvudväg försvaret valt. Jag tycker att det är rätt väg och då tänker jag inte bara på arbetstillfällena, säger han.
Men oklarheter finns
Till våren ska han leda utbildningen för soldaterna som rycker in. Hans arbetsuppgifter handlar om att utbilda insatssoldater och soldater till säkerhetsförband. Efter beslutet om att basbataljonen blir kvar behöver inte Thomas Johansson och hans familj kämpa med beslutet om att stanna i Luleå eller behålla sitt arbete i försvaret och flytta.
Men mycket är fortfarande oklart kring försvarets organisation.
- Nu har man sagt att basbataljonen ska vara kvar. Men om mina ursprungliga arbetsuppgifter kommer att finnas kvar i Luleå är osäkert. Det jobb jag helst vill ha kanske inte kommer finnas i Luleå.
Vid basbataljonen i Luleå utbildas varje år 60 värnpliktiga soldater.
Bakgrund Flygbasbataljonen
Maj 2009: Förslaget att flygbasorganisationens utbildning ska centraliseras för att bli mer effektiv läggs fram.
Inriktningen är att F 21:s basbataljons utbildning flyttas till Linköping.
Flygbasbataljonen betjänar flygförbanden med till exempel bevakning, tankning av planen och sopning av start- och landningsbanan.
Uppgifterna skapar oro och kritik bland anställda som påpekar att förslaget, förutom att drabba arbetstillfällen i Luleå, inte skulle spara några pengar och dessutom riskera att försvaret förlorar många officerare med unik kompetens.
November 2009: För att få en bättre bild av förbandets lokaler och utbildningsplatser besöker fem personer från Försvarsmaktens högkvarter F 21 i två dagar.
December 2009: Försvarsmaktens utredning visar att samlokalisering kräver så stora investeringar att nyttan inte motsvarar den ekonomiska vinsten. Försvaret beslutar att det inte blir någon centralisering och att Luleå får behålla flygbasbataljonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om