10 april - mesta födelsedagen

I dag, den 10 april, är Sveriges mesta födelsedag. 25 069 personer fyller år i vårt land. En av dem är Lena Sköld, Luleå, som fyller 53 år.- Jag har inte mått så bra och jag har dåligt med både tid och pengar så jag har bjudit till knytkalas, säger hon.

Lena Sköld berättar om sin hund Zoega och katten Jeppe medan hon dukar fram zoegakaffe, sillmackor och windsorkaka i sitt kök. "På födelsedagen vill jag dricka rosa champagne", säger hon. FOTO: Kurt Engström

Lena Sköld berättar om sin hund Zoega och katten Jeppe medan hon dukar fram zoegakaffe, sillmackor och windsorkaka i sitt kök. "På födelsedagen vill jag dricka rosa champagne", säger hon. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-04-10 06:00
Vi möter Lena Sköld i hennes hem på Skurholmen tre dagar före hennes födelsedag. Hon har städat och packat och ska ta flyget till Stockholm om drygt en timme. Hon är anställd på Luleå hunddagis som är ett socialt arbetskooperativ och förtroendevald i Skoopi som är en intresseorganisation för alla sådana kooperativ i Sverige. Nu ska hon på Skoopi-möte. Men till födelsedagen är hon tillbaka i Luleå.
- Jag har bjudit släkt och kompisar till knytkalas och ska bara göra lite grann själv. De som kommer får som present ha med sig något att äta. Rosa champagne hoppas jag också på, säger hon leende.
Bjuden på krogkväll
Lena Sköld bjuder oss på smörgåsar med sill som hon gjorde till påsk. Och NSD bjuder på en windsorkaka så hon ska kunna tjuvstarta firandet.
- Ibland har jag haft kalas med sju olika hembakta kaksorter och tårtor. Firandena har sett olika ut genom åren beroende på formen. Mitt 30-årsfirande var kanske det roligaste av alla. Då överraskade mina kompisar mig med att bjuda på en krogkväll. Det kom en stor bil med livréklädd chaufför och hämtade mig. Folk sjöng och spelade. Det var jättekul! säger hon.
- När jag fyllde 50 år var vi nära 100 personer i Malmgården. Det var med musik och dans, säger hon.
Lena Sköld kommer från byn Naisjärv i Överkalix kommun och är yngst av elva syskon. Hennes mamma är född den 9 april, två syskon är födda den 18 april och två andra syskon har födelsedag i mars. Anhopningen i mars-april bekräftar Statistiska centralbyråns statistik enligt vilken mars och april är Sveriges mesta födelsemånader.
Spark på skare
Lena Sköld minns en speciell födelsedag i Naisjärv. Hon tror att hon fyllde tio år då.
- Det var påskafton med fullmåne och hård skare.Vi åkte spark på skaren i skogen på kvällen, säger hon.
Astrologiskt tillhör den som är född den 10 april stjärntecknet väduren och anses ha till exempel goda ledaregenskaper. Lena Sköld känner igen sig till viss del. Hon var tidigare ordförande för Luleå hunddagis.
Frisör tidigare
Innan hon började i det sociala kooperativet arbetade hon länge som frisör - som anställd, med egen stol i en salong och med egen salong.
Vädurar anses också vara glada och humoristiska, och ömsinta mot nära ock kära.
- Jag har tolv syskonbarn i Stockholm och brukar terrorisera dem när jag åker dit. Det ska jag göra nu också, säger Lena Sköld innan hon åker ut till flygplatsen för vidare transport till huvudstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om