– Det här visar hur svårt det är för en liten aktör att sätta sig upp mot de statliga bolagen om de bestämmer sig för att det är den här policyn vi kör. Det är problematiskt för att det visar på att små företag är inte intressanta att jobba med och det innebär också att andra aktörer i offentlig upphandlingar inte heller vågar samarbeta med små företagare, säger Mattias Andersson, näringspolitiskt ansvarig och styrelseledamot, Småföretagarnas riksförbund.
Frågan blev aktuell efter att biluthyraren Håkan Lindqvists företag Auto-Rental blev uppsagt från Luleå airport av Swedavia. Håkan Lindqvist har nu stämt Swedavia i ett skadeståndsmål. I ett mejl till Håkan Lindqvist skriver Swedavia att de tecknar verksamhetsavtal "övergripande med Hyrbilsbolaget. De, som Franchisegivare, har i sin tur avtal med lokala Franchisebolag såsom du".
Småföretagarnas riksförbund ser ett problem med att statliga och kommunala bolag driver affärsverksamhet som kan leda till en snedvridning av konkurrensen gentemot små företag. 2019 fanns sammanlagt 2 918 offentliga bolag, varav 92 procent verksamma i näringslivet och 8 procent i offentlig förvaltning. Bland bolagens knappt 200 000 anställda fanns 84 procent i näringslivet och 16 procent i offentlig förvaltning. Sammanlagt hade dessa företag en omsättning på 613 miljarder kronor, varav 95 procent i näringslivet och enbart 5 procent i offentlig förvaltning, enligt siffror ur en rapport från Småföretagarnas riksförbund som kommer att publiceras i augusti.
– Det är ett strukturellt problem. Vi måste börja diskutera frågan om hur förhållandet mellan det offentliga och privata kan bli mycket bättre för nu blir det nästan vattentäta skott och en synnerligen osund konkurrens. I stället för att skapa synergier skapar man polarisering och det kan aldrig bli bra, säger Mattias Andersson.
Att små företag inte kan konkurrera på rimliga villkor kan få andra negativa följder.
– Då blir det så att de statliga eller kommunägda bolagen även sätter villkoren för marknaden i området och det är inte rimligt. Det är ingen bra utveckling, tycker vi, utan det blir en osund konkurrens där man inte tar hänsyn till de små företagens förutsättningar och möjligheter, säger Mattias Andersson.