Café Lina vann förrförra årets test (delat med Holms konditori). Förra året kom Café Lina sist med sin semla och i år är det alltså delad förstaplats igen. Snacka om höga berg och djupa dalar.
Hemmagastronomi är nybörjare i urvalet. Men ryktet om deras semlor har nått Kuriren och vi beslutade att ta med dem i år.
Det är totalt absolut omöjligt för oss att ta med alla semmelproducenter i Luleå i den årliga testen av semlor. Även i år har vi fått utelämna bagare i byarna, vilket grämer oss. Av logistiska skäl fick vi välja bort exempelvis bageriet i Råneå.
Årets semmeljury är nog en av de mest kvalificerade genom alla tider. Fem damer från det som förut hette husmodersföreningen och numera har blivit Aktiva kvinnor i Gammelstad. Föreningen, som har knappt 60 medlemmar, har en lång rad aktiviteter som vävcirkel, bokcirkel, hantverk, bakkurser och mycket mer. De flesta Luleåborna torde ha ätit deras bröd, för det är dessa damer som bakar när Friluftsmuseet Hägnan håller festligheter som eldfesten, Nationaldagen och julmarknaden.
– Vi bakar för att få råd att betala hyran för vår lokal, berättar Barbro Eriksson.
Men det hjälper finanserna med bakning i Peri-hanschagården vid Hägnans festligheter, speciellt när man blir utan kommunala bidrag.
Semmeljuryn 2017 består av Ann-Christin Stålnacke, Britt Axelsson, Ulla-Britt Lind, Barbro Eriksson och Karin Niva. Det var alltså dessa fem som bänkade sig runt bordet i Peri-hanschagården på Hägnan.
En flaska mineralvatten, kaffemugg, penna och poäng/bedömningsformulär utdelades per avsmakare. Och så gick testet igång.
Likt alla Kurirens tester är semmeltestet ett blindtest. Avsmakarna får inte veta varifrån de semlor kommer som de smakar. Först när poängformulären samlats in, får de veta vem som tillverkat de olika bakverken.
Ett Kurirentest är en allvarlig sak och det utmärkande för dem är att det blir alldeles tyst när avsmakarna hugger in på den första semlan. Framemot den tredje kommer samtalet igång igen och när utropet ”Den här var god!” hörs, då låter det som det bästa av alla kafferep – även om det inte handlar om sju sorters kakor den här gången.
Ett diskussionsämne under årets semmeltest var om det är nödvändigt med lite socker i grädden på semlor.
De flesta var nog överens om detta. Till slut.
Detsamma gäller fördelen med att blanda någon bittermandel i mandelmassan. Men absolut inte för mycket.
– Man ska absolut inte ha bittermandel tillsammans med sötmandel så att barn kommer åt det. De kan bli förgiftade när de förväxlar söt- och bittermandel, påpekar Ulla-Britt Lind.
Men den bagare som helt väljer bort bittermandel i mandelmassan, får räkna med kritik från damerna.
En annan viktig ingrediens i mandelmassan är inkråm från själva bullen. De fem provätarna noterade noga om det fanns gropar i bullarna som indikerade att här hade man tagit från bullen och blandat i mandelmassan.
– Titta här! Ingen grop i bullen! utropades det här och var under provätningen.
En av semmelbullarna hade en invovativ design där locket var skuret på snedden. Nej tack, sa bland andra Ann-Christin Stålnacke.
– Man ska kunna ta en stor tugga utan att grädden far ut på sidorna!