... och den yngsta prästen
Anna Kuoksu prästvigdes som 23-åring och blev därmed Sveriges yngsta präst.Hon porträtteras nu i boken "Du ska bli präst" som kommer ut i samband med 50-årsfirandet av kvinnlig prästvigning.
Foto:
Hon kommer från Kiruna men arbetar just nu som präst i Svenska kyrkan i New York.
I veckan tog hon flyget över Atlanten för att delta i 50-årsfirandet i Stockholm och Uppsala.
Det har gått 50 år sedan kyrkomötet bestämde att även kvinnor ska få prästvigas inom Svenska kyrkan.
Anna Kuoksu uppmärksammas i jubileumsboken "Du ska bli präst" där Lina Sjöberg står för text och Sanna Sjöswärd för fotografi.
Boken är en samling livsberättelser om 20 svenska kvinnliga präster ur olika generationer. Den överlämnades på kyrkomötet i Uppsala tidigare i veckan.
- Det var en sån stor ära att de ville ha med mig i boken. Det är en personlig glädje. Det är en vacker bok, säger Anna Kuoksu och tillägger att hon känner en stor tacksamhet mot de personer som genom historien har stångats för att förbättra villkoren för kvinnliga präster men att diskussionen om kvinnor kan eller får vara präster är förlegad.
Det är dags att ta ett steg framåt, menar hon.
- Nu måste vi titta vad vi kan arbeta med och vad vi kan göra för att få en jämlik kyrka.
Trots att det har gått 50 år sedan det historiska beslutet togs så finns diskrimineringen mot kvinnliga präster fortfarande kvar.
- Diskrimineringen förekommer här och var, beroende på var man är. Har man otur så hamnar man någonstans där det är tufft, säger Anna Kuoksu.
Männen prioriteras
Hon ger ett exempel som visar på att männen fortfarande prioriteras.
- 23 procent av kyrkoherdarna är kvinnor och bara två av våra biskopar i utlandskyrkan är det. Det är fler män i chefspositioner även om det börja komma in fler kvinnor. De gamla strukturerna finns fortfarande kvar och vi kan ännu inte kalla oss en jämlik kyrka, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!