"Jag letar alltid något nytt att prova på att odla"

Mellan landsvägen och skogskanten har Katarina Larsson skapat en härlig oas. I Smedsbyn driver hon och maken en liten pärla till handelsträdgård.

När hon gick ut gymnasiet i Luleå 1980 började Katarina Larsson att odla och sälja på torget i Luleå. I dag driver hon sedan många år en välskött och trivsam handelsträdgård i hembyn Smedsbyn.

När hon gick ut gymnasiet i Luleå 1980 började Katarina Larsson att odla och sälja på torget i Luleå. I dag driver hon sedan många år en välskött och trivsam handelsträdgård i hembyn Smedsbyn.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2022-07-01 11:11

När man kör genom Smedsbyn är det lätt att passera utan att ta någon notis. Har man ögonen med sig kan man ändå se den lilla trottoarprataren intill vägkanten som berättar att det finns något lite längre upp längs den lilla gårdsvägen. 
Några hundra meter upp mot skogskanten bakom några fantasifullt målade uthus finner man Smedsbyns blommor och grönt. 
– Min mormor och min mamma har båda tyckt om att odla och jag fick följa med. Jag gjorde nog små trädgårdar redan när jag var tio. Lusten att odla har nog alltid funnits där, säger Katarina Larsson som driver den lilla handelsträdgården tillsammans med maken Lars Clausén. 
Den här dagen blåser kallare vindar och regnet hänger i luften. När man tar klivet in är det som att dörren till tropikerna öppnas. De olika sommarblommorna tävlar med varandra i färgprakt och kryddörterna som står sida vid sidan bjuder på doftupplevelser som är näst intill berusande. 
– De flesta som kommer hit ler som solar när de går runt. Det är en väldigt fin miljö att vistas i på många olika sätt, säger Eva Svanqvist som arbetar där. 
För Katarina Larsson kommer vårkänslorna också väldigt tidigt: 
– I början av april när det fortfarande är fullt ute och man står här med små gröna plantor, ja då är det en riktigt härligt, säger Katarina Larsson. 
Förutom alla grönsaker odlar de också fram snittblommor som de sedan binder buketter av. Vinden tar tag i plasten på växthusets tak och man kan höra regnet som börjar att falla. 
– Det mesta av vad vi odlar växer utomhus under bar himmel men då är det ju snittblommor och grönsaker. Så det är egentligen perfekt att det kommer lite regn nu, säger hon och ler. 
Redan när hon hade gått ut gymnasiet 1980 började hon och en kompis att odla. Sedan stod de nere på Loet (torget vid busstationen i Luleå) och sålde.
– Det var alla möjliga som stod och sålde och på lördagarna var Frälsningsarmén där och spelade. Det var en speciell tid. Det var från första stund roligt att prata om det man hade odlat, att berätta om sina saker, säger hon.
En liten fågel kommer in och i hög fart med stor skicklighet gör den en lov för att sedan försvinna ut på nytt. Det är inte alla som är lika duktiga flygare. 
– Det är intensivt när det tar fart. Men det är lika roligt i dag att öppna frökatalogerna. Jag letar alltid någonting nytt att prova på att odla. Det är det som driver mig framåt. Jag hade inte velat odla samma sak år efter år. Då hade jag nog tröttnad, säger hon. 
Maken Lars Clausén hjälper några kunder att hitta rätt i något av de mindre växthusen och Marita Hällgren som bor i Smedsbyn letar runt bland blommorna en bit från Katarina. 
– Jag bor ju bara en bit bort. Jag är med i husmodersföreningen och jag har fyllt jämnt och då fick jag ett presentkort här hos Katarina, säger hon och ler. 
Hon har valt ut gurkplantor, tomatplantor, lavendel och några dahlior. 
– Jag njuter alltid när jag får komma hit. Alla färgerna och dofterna Det är värt så mycket att ha det här nära, säger hon. 
Ingemar och Lena Nilsson från Börjelslandet är också stamkunder som återvänder år efter år. Ingemar Nilsson som är reslig och kraftfullt byggd går bakom hustrun med en plastback. Hon väljer och sakta fylls korgen med färgglada blommor. 
Vad har ni hunnit få ihop nu?
– Ja, det vete fan. Men det är fyra kartonger nu, säger Ingemar med ett bullrande skratt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!