– Jag gick upp från isbrytaren och träffade en jävligt trevlig tjej som jag började prata med. Nu har vi varit gifta i 52 år. Det bara small till.
Det var 60-tal och Dan Ankarholm gjorde lumpen på en isbrytare. Som stockholmare var han van vid att tjejerna här uppe var av den tuffare sorten som gärna snäste av en nollåtta.
Men inte Inger.
Det mötet skulle leda till att vi nästan 60 år senare sitter ner med Sjukvårdspartiets gruppledare i en gammal bagarstuga i Råneå.
Han började som lärare, bland annat i Hedenäset och på särskolan i Råneå. Han kom in på folkskoleseminariet i Luleå, men missade beskedet när han och Inger for på semester till Mallorca. Det blev juridik istället och flera år i södra Sverige. Men 1987 kom familjen tillbaka. Dan Ankarholm blev personalchef i Bodens kommun och sedermera kommunchef.
Men ett par år efter pensionen 1999 kände han sig rastlös. Han ringde Kenneth Backgård och gick med i Norrbottens Sjukvårdsparti, nu är det 20 år sedan.
– Han ville att jag skulle starta en avdelning i Luleå, och det gjorde jag. Vi kom in i fullmäktige direkt och det förvånade många för Luleåborna hade alltid sett snett på bodensarna när de startade partiet och bråkade om sjukhuset.
Men i valet 2010 vägde partiets hjärtefrågor lätt. De åkte ur fullmäktige i åtta år. Med besvikna S-väljare i ryggen fick de revansch 2018 med 34,7 procent av regionrösterna. Plötsligt var de störst. I Luleå dubblade de till 4,5 procent och fick tre mandat i kommunfullmäktige.
Nu ser Dan Ankarholm fram emot sitt sjätte val.
– Jag har en känsla av att många väljare i Luleå vill se något nytt. Jag tror att de är besvikna på Socialdemokraterna för allt internt bråk och för att de samarbetat med Moderaterna. Det hör man när man pratar med folk, så det finns nog möjlighet att flera oppositionspartier går framåt.
Han vill fokusera på kommunens grunder, att ge vård och omsorg till äldre och funktionshindrade och utbildning till barnen. Men deras stora grej är att höja kvalitén på äldreomsorgen.
– Lönerna är viktiga, arbetsmiljön är jätteviktig. Schemaläggning är ett jätteproblem i hemtjänsten och annan äldreomsorg för man lyssnar inte på personalen utan tar till sig pop-nyheter där nåt privat företag säger att "nu ska schemana göras på det här viset". Det ska bara vara effektivt och billigt.
En hjärtefråga, som en kommunpolitiker dock inte har makt över, är fattigpensionärerna.
– Det är en skam för alla riksdagspartier att folk som jobbat i hela sitt liv har en pension på 12-14 000 kronor.
Socialdemokraterna har inte uppfyllt löftet att sluta tvinga anställda att jobba delade turer. Det sker främst i hemtjänsten numera, men Dan Ankarholm tycker att det är omänskligt. Det var en av partiets hjärtefrågor, men i valspurten 2010 lovade dåvarande kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) att de skulle vara borta inom ett år.
– Vi tänkte "jaha, där tog hon det ifrån oss". Men som alla vet har det nu gått tolv år, säger han.
– Delade turer ska bort, det ska vara ett löfte inom en viss tid. Schemaläggningen i äldreomsorgen ska göras om och personalen ska ha stort inflytande. Vill man jobba delade turer ska man få göra det, men ingen ska tvingas.
När det gäller skolstrukturen vill SJVP ha en decentraliserad skola. De vill hellre rusta upp än att riva och bygga nytt och större.
– Storskolor är aldrig bra för barn.
Han menar att fler barn får adhd-liknande problem.
– Det ökar och lärarna jag pratar med i Luleå är bedrövade, de här ungarna kommer inte få en chans om vi fortsätter med dessa storskolor.
Landsbygden ska leva men som Råneåbo har han bevittnat besvikelsen efter Vitåskolans nedläggning ett år efter valet.
– Ojojoj. Det finns en fruktansvärd vrede bland befolkningen och inte bara Vitåborna utan även här i Råneå tycker man att det var ett jättesvek.
Han tycker att Bodens kommun är bättre än Luleå på att värna om och satsa på sin landsbygd. Det byggs också för lite utanför stan.
– Vi skulle vilja ha en egen fördjupad översiktsplan som bara talar om landsbygden. Då får man fokus och tvingas tala om vad man vill göra med landsbygden. På sikt kan jag också tänka mig att ha den gemensamt med Boden.
På vilket sätt lider Luleås landsbygd av fokuset på staden?
– Titta bara på indragningen av skolor i byarna. När skolan försvinner är det nästan som att riva ut hjärtat på landsbygdsbefolkningen.