Äntligen – nu är kräftfisket igång

Det var många båtar ute på Råneälven när startskottet gick för årets kräftpremiär. Utmed stränderna hade folk laddat för det som blivit en efterlängtad tradition.

10 augusti 2017 18:20

– Det är perfekt höjd på vattnet, bra väder och bra förutsättningar, säger William Larsson.

Han och kompisarna Magnus och Janne Larsson har i år satt ut fem burar när startskottet gick klockan 17. Det är bara hälften av de burar de satte ut förra året, men det hindrar dem inte från att med spänning se fram emot den första fångsten som de tänker ta upp två timmar senare. Planen för deras del är att vittja burarna tre gånger med två timmars mellanrum.

– Jag tror det kommer att bli bra med stora kräftor, säger William Larsson.

De har denna dag agnat med laxrens och laxhuvuden, men kräftorna är allätare så det går att agna med annat också. Om det ska bli en bra fångst beror inte enbart på vad de agnat med.

– Det ska inte var för högt vatten och så ska det helst inte blåsa uppströms för då känner inte kräftorna doften av agnet, säger William Larsson.

För många är det här en tradition.

– Jag tycker kräftpremiären är viktig för jag och Magnus har haft den som tradition sen vi var små. Det är en stor del av livet att sätta ut burarna och sen sitta och vänta och prata, säger William Larsson.

När kräftorna bärgats så tänker de koka dem direkt och äta den älvens strand. Det tre Larssons tänker koka kräftorna som de alltid gjort i porteröl med bland annat dill, citron och salt. Till det äter de bröd, vitlöksaioli och västerbottenpaj.

Med tanke på att de vittjar burarna sista gången vid 23-tiden så blir det en lång kväll.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Reino Jillker