Aludden om Nordström: "Vi har roligt ihop"

Stormarna avlöste varandra under hans år som kommunalråd. Nu ska Niklas Nordström vända motgångar till framgång i konsultverksamhet och krishantering med forna kollegan. "Vi har roligt ihop", säger Emma Aludden.

7 april 2020 08:11

Niklas Nordström avgick som Luleås socialdemokratiska kommunalråd under stor dramatik i oktober 2019. Sortin skedde efter att förre kommundirektör Mikael Lekfalk fick sparken för sina konsultaffärer, samtidigt som Nordström själv utreddes för att ha utsatt en kvinna i beroendeställning i samband med en vd-process. Utredningen lades senare ned.

Det uppgavs att han tvingades sluta på grund av "akut stress" och hat och kritik i sociala medier, men tystnaden förblev kompakt från det förre kommunalrådets sida.

Ett halvår senare är han tillbaka i offentlighetens ljus – nu som företagare i konsultbranschen.

Tillsammans med sin bundsförvant Emma Aludden, som tidigare i vintras lämnade uppdraget som samhällsstrateg inom Luleå kommun, har Niklas Nordström startat Aim public affairs.

Bolaget, med Aludden som vd och Nordström som styrelseordförande och senior konsult, ska bland annat hjälpa beslutsfattare i organisationer och näringsliv att opinionsbilda och förändra förutsättningarna för att möta framtiden.

Noterbart är också att Aim public affairs ska jobba med krishantering, då såväl Niklas Nordström som Emma Aludden menar att de har "egna erfarenheter" kring detta.

Nordström – med sitt förflutna i pr-branschen på byrån Prime (2006-2013) – beskriver att dagens politiker och företagsledare ständigt befinner sig i "frontlinjen".

– De bevakas och utsätts dagligen för en rad svåra situationer som måste hanteras. Det är alltid tillgängliga, de måste kunna kommunicera och navigera i det nya medielandskapet som helt förändrat spelplanen för alla beslutsfattare. Vi har själva suttit i dessa situationer och den erfarenheten som vi tar med oss in i rollen som rådgivare till våra kunder, säger Niklas Nordström i ett pressmeddelande.

Tanken på att starta verksamhet med Niklas Nordström kom när Emma Aludden slutade som samhällsstrateg i mitten av februari.

– Superroligt. Både jag och Niklas började fundera över vad vi skulle göra framöver, och helt plötsligt kändes detta självklart. Vi har jobbat så pass nära i flera år, vet att vi samarbetar och trivs bra med varandra. Vi har roligt ihop, säger Emma Aludden.

Hon hoppas att just stormarna kring Nordströms person kan bli en tillgång i deras nya gemensamma verksamhet.

– Självklart en erfarenhet vi har med oss nu – båda i framgång och i motgång. Krishantering ingår i erbjudandet vi har till våra kunder, men det är bara en del i helheten.

Vad fokuserar ni på i övrigt?

– Gränssnittet näringsliv-politik. Vi har hanterat en bredd och en komplexitet genom åren, och både jag och Niklas vill vara med och förändra även framöver. Vi är båda strategiska och tänker långsiktigt, samtidigt som vi är operativa och verkligen genomför saker.

Har ni redan börjat bygga upp ett kundnät?

– Vi har precis registrerat företaget, så vi får se vilka uppdrag vi tar oss an. Vi är ju också bara två inom företaget, och är ganska nöjda med det för nu. Jag har hand om det operativa arbetet, medan Niklas fungerar som rådgivare. Vi kommer jobba tillsammans för det mesta.

Företaget kommer ha Stockholm som bas till en början, där Niklas Nordström också är skriven numera.

– Vi ska jobba över hela landet, men det blir främst i Stockholm och andra större städer. Vi riktar in oss främst på näringslivet, företag och organisationer, även om det kan handla om stöd till politiker också, säger Emma Aludden, som själv ska bo kvar med familjen i Luleå.

Niklas Nordström plockar fortlöpande ut fallskärm efter sin plötsliga avgång som kommunalråd – 58 800 kronor i månadslön i ett år – men nu kan de utbetalningarna delvis förändras.

– Niklas Nordström redovisar varje månad sina inkomster till kommunen. De räknas av från den ersättning han får från oss, säger Sofia Riström, kommunens kanslichef.

Vi har sökt Niklas Nordström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson