I dag kom beskedet att LKAB:s styrelse säger upp Lars-Eric Aaro efter sex år som verkställande direktör – under en av gruvjättens mest lönsamma perioder någonsin.
Han har varit inställd på vd-skiftet ända sedan i våras, efter en daglig dialog med styrelsen.
– Alla vd:ar vet att den här dagen kommer. Jag brukar säga att jag är ”dagbetald”, säger en ödmjuk Lars-Eric Aaro till NSD.
Redan den 2 april – när LKAB fick godkänt av mark- och miljödomstolen för en återstart av gruvan Leveäniemi i Svappavaara – insåg Lars-Eric Aaro att hans insats började vara slutförd.
– En enorm milstolpe. Vi hade väntat på det tillståndet länge och det satte punkt för investeringsperioden. Nu har vi full matning från gruvorna ända till de dubbla skeppslasterna i Narvik.
Därmed menar Lars-Eric Aaro att LKAB går in i en ny fas – från investeringar till produktion.
– Då behöver man en ledare med det fokuset. Så ska man byta vd, är bästa läget nu.
Han säger sig ha största respekt för styrelsens beslut att göra ett vd-skifte.
– Det var styrelsen som anställde mig och nu tog de initiativ till att göra ett vd-byte. Deras uppgift är att hitta en vd som är mest lämplig för den aktuella fasen, medan jag har en profil för det jag har gjort.
Styrelseordförande Sten Jakobsson menar att LKAB behöver ett "tuffare" ledarskap.
– Ja, man ska ha en tydlig produktionserfarenhet. Min profil har mer varit försäljning och marknadsföring.
Så ni har inte varit oense?
– Nej, då hade jag inte suttit kvar till i september när Jan Moström tar över. Jag är en lydig soldat, en tjänsteman i trädgården som har försökt att ansa så gott jag kan. Jag känner mig stolt. Och jag ska göra det yttersta för att han får en så bra start som möjligt.
Vittangisonen Lars-Eric Aaro, som fyller 59 år i år, har en lång bakgrund inom LKAB. I början av 80-talet arbetade han en tid som gruvchef för koppargruvan Viscaria innan han i 17 år verkade i ledarställning i andra bolag, bland annat inom Kinnevikskoncernen och Boliden.
2001 var han tillbaka på LKAB och 2009 tillträdde han som vd och koncernchef för gruvjätten.
– Det har varit en ynnest, en fascinerande tid då vi har investerat nästan 60 miljarder kronor av eget kassaflöde. Vi har inte lånat en krona. Jag tror det är svårt att hitta någon motsvarighet inom svensk industri.
Han kan blicka tillbaka på den gyllene åren när malmpriserna låg som högst.
– Vi toppade på 190 dollar per ton, mars 2011. Som norrbottning har det varit det finaste jobb man kan ha. Det har varit lärorikt men också enorm mycket arbete.
Lars-Eric Aaro menar också att gruvbolaget var väl förberett inför de senaste årens kärvare tider, när malmpriserna chockdök på marknaden.
– När priserna var som högst började ”alla” med en miljard dollar i bakfickan att starta järnmalmsgruvor. Därför såg vi överskottet av malm komma och därför var det så viktigt att få upp vår produktion mer och sänka tonkostnaderna.
- Därför var det också så tråkigt att vi blev försenade på grund av miljötillstånden. Vi fick inte ut högre volymer under högprisperioden. Nu får vi det under lågprisperioden i stället, vilket innebär en extra utmaning.
Ni har redan inlett enorma besparingar motsvarande en miljard kronor. Nu ska Jan Moström ta över, som vissa redan kallar för ”slaktaren” från Boliden.
– Nej, Janne är en fin person. Jag har stor förhoppning om att den här övergången sker så smärtfritt som möjligt.
Nu får han 18 månadslöner i avgångsvederlag, i enlighet med riktlinjerna för ersättning till ledande befattningshavare i de statligt ägda bolagen. .
– Det var det avtal som ägaren gav mig när jag började. Det låter rimligt att vi genomför det.
Det verkar inte vara så mycket bitterhet från din sida gentemot LKAB:s styrelse?
– Nej, nej. Vi är helt överens. Detta är en lämplig tid att avsluta mina fantastiska år i LKAB.
Vad händer för dig nu?
– Ärligt talat, jag har inte funderat på det. Jag är den som aldrig har sökt jobb, alltid blivit tillfrågad. Jag gräver där jag står och får se i höst. Kanske tar jag lite ledigt då, säger 58-årige Lars-Eric Aaro.