Byggnads säger upp Byggavtalet och varslar om stridsåtgärder mot företag som är medlemmar i Sveriges Byggindustrier (BI).
Stridsåtgärderna träder i kraft den 12 mars och den 19 mars.
Stridsåtgärderna omfattar cirka 3 000 av Byggnads medlemmar och berör cirka 80 företag på 160 byggarbetsplatser, enligt ett pressmeddelande från Byggnads.
Enligt Byggnads innebär BI:s krav stora försämringar av Byggavtalet.
"Man vill flytta makten över lönebildningen från de anställda till företagen och man vill också försvaga Byggnads som facklig organisation. Det är väldigt förvånande att man väljer konfrontation i stället för att börja med konstruktiva förhandlingar", skriver Hagelin.
- De slår först och frågar sen, säger en upprörd förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, Mats Åkerlind.
- Synnerligen märkligt, i går pratade vi om att förlänga avtalet alternativt fortsätta förhandla, och i dag tar vi emot ett varsel, säger han.
Han tycker knappt att förhandlingarna egentligen börjat. De yrkanden Byggnads har som handlar om ordning och reda på byggarbetsplatserna, ger inte Mats Åkerlind mycket för, tvärtom.
- I sina yrkanden är det mer kaos man efterfrågar, säger han och pekar bland annat på fackets krav om solidariskt betalningsansvar för alla underleverantörer som huvudentreprenören ska ha. Om det är ordning och reda, då vet inte jag, säger Åkerlind.
Mats Åkerlind på Sveriges Byggindustrier drar paralleller mellan Byggnads metoder och Elektrikernas.
- Byggnads gör ungefär som Elektrikerna, säger han.
Elektrikerfacket har sedan tidigare varslat om storstrejk, som bryter ut 1 april, långt innan avtalet löper ut och innan parterna hunnit förhandla om särskilt mycket. Elektrikerna strider bland annat för att arbetsgivarna fortsatt ska dra fackavgiften från de anställdas löner, något som arbetsgivarna tycker är otidsenligt.
Flera stora byggen kommer att drabbas helt eller delvis av Byggnads varslade strejk. Exempel är E 4-brobygget i Sundsvall, nya Karolinska sjukhuset i Solna, universitetssjukhuset i Linköping, Kaninlandet på Liseberg, marinmuseet i Karlskrona samt bygget av Östersunds arena, Hamnhotellet i Visby, universitet i Örebro och flygplatsen i Umeå.
De cirka 160 byggarbetsplatserna är utvalda med omsorg.
- Vi väljer förstås ut objekt så att konfliktåtgärderna ska få så stor effekt som möjligt, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
De utvalda byggena är på olika sätt i känsliga skeden. Dessutom är byggande en komplicerad kedja där olika yrkesgrupper, inte sällan från olika underentreprenörer, behöver göra sina jobb i exakt rätt ordning.
- Andra entreprenörer riskerar att bli berörda, säger Torbjörn Hagelin.