Stålnacke: "Vi är beredda"

Kommuner med god arbetsmarknad kan komma att ta emot fler flyktingar nästa år, är regeringens signal. I Luleå är man beredd medan det är mer tvekande reaktioner i Gällivare.

LULEÅ SKA TA ANSVAR. Det menar Yvonne Stålnacke, socialdemokratisk kommunalråd. "Vi är beredda", säger hon om regeringens utspel om att Norrbotten och Stockholm ska ta ett större ansvar när det gäller flyktingmottagandet.

LULEÅ SKA TA ANSVAR. Det menar Yvonne Stålnacke, socialdemokratisk kommunalråd. "Vi är beredda", säger hon om regeringens utspel om att Norrbotten och Stockholm ska ta ett större ansvar när det gäller flyktingmottagandet.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ, uppdaterad2015-11-26 14:02

Det säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) i en tidig kommentar till nsd.se direkt efter regeringens besked som kom på torsdagen.

LÄS MER: Regeringen: Fler flyktingar till Norrbotten

– Det är klart att vi ska ta vårt ansvar att dela på den här utmaningen. Men så mycket mer kan jag inte säga i nuläget, säger Yvonne Stålnacke.

För nästa år är det sagt att Luleå kommun ska ta emot 240 flyktingar (som fått permanent uppehållstillstånd) samt 248 ensamkommande flyktingbarn. Om det blir fler än så, utifrån regeringens besked, är oklart.

Maarit Enbuske chef på arbetsmarknadsförvaltningen inom Luleå kommun säger så här:

– Vi hade ett samordningsmöte med länsstyrelsen och Migrationsverket så sent som igår där vi också ställde frågan utifrån de nya lagförslagen som kom i förrgår hur det kommer att påverka oss? Det kunde de inte säga, säger hon.

När hon hör regeringens utspel säger hon:

– Det kan bli ytterligare fler till länet om jag tolkar det rätt. Så här är verkligheten ut för oss. Ena dagen gäller det ena, nästa dag något annat. Vi anpassar oss till situationen hela tiden.

Bra arbetsmarknad men samtidigt ett skriande behov av bostäder – sådant är situationen i Gällivare.

– Det är det som är vårt dilemma, säger Jeanette Wäppling (V)-kommunalråd i Gällivare.

Kommunen har i dag ett avtal om att ta emot 13 ensamkommande flyktingbarn. Samtidigt har det aviserats att det kan komma att handla om 105.

– Vi letar med ljus och lykta efter bostäder åt dem. Jag tror att vi redan är uppe i 40-50 ensamkommande. Vi måste först hitta bostäder för det och för dem som redan är kommunmedborgare.

Kan det handla om att man i huvudstaden inte inser att det är bostadsbrist i Gällivare?

– Ja så kan det vara. Vi har dessutom samhällsomvandlingen där vi måste bygga för att ersätta det som rivs, säger Wäppling.

Hon är noga med att påpeka att hon inte ser någon nackdel i att fler flyktingar kommer till kommunen.

– Det är en resurs som vi kommer att behöva i framtiden som arbetskraft. Det är berikande kulturellt. Många har hög kompetens, vi behöver dem.

Enligt Wäppling finns i dag ungefär 350 asylsökande i kommunen.

– Dessutom finns cirka 30 som fått permanent som vi inte kunnat tillgodose, på grund av bostadsbristen, säger kommunalrådet och tillägger att man på kommunen utsett en strateg för att jobba med integrationsfrågorna.

Torsten Fors integrationssamordnare på länsstyrelsen utgår ifrån att det är de redan angivna länstalen för 2016 som gäller – tills annat anges. Totalt sett 1 166 platser för personer med uppehållstillstånd. I år ligger den siffran på 1 171 platser.

– Jag har kollat med vår nationella samordnare och det är de här talen som finns nu som gäller för nästa år. Sedan kan man inte säga säkert att det inte kommer bli några förändringar, men blir det några förändringar så blir det troligtvis under 2017, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!