S + M = Sant? Så tycker Hertsöborna

Socialdemokraterna låter Moderaterna få stärkt inflytande i kommunpolitiken – och ger dem en post som oppositionskommunalråd. Samtidigt blåser vänstervindar bland partiets "gräsrötter" i röda stadsdelen Hertsön. "Är det inte nog dyrt med ett kommunalråd?", säger S-väljaren Karl-Gustav Sundström, 90 år.

"Usch för Moderaterna! Jag röstade på sossarna, men egentligen är det bara en sabla massa löften från dem, utan att det händer något", säger Kristine Hjelm, 77 år, som ville hålla för bilden på M:s oppositionskommunalråd Anders Josefsson. Grafik: Valresultatet i Hertsö centrum 2018.

"Usch för Moderaterna! Jag röstade på sossarna, men egentligen är det bara en sabla massa löften från dem, utan att det händer något", säger Kristine Hjelm, 77 år, som ville hålla för bilden på M:s oppositionskommunalråd Anders Josefsson. Grafik: Valresultatet i Hertsö centrum 2018.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå, uppdaterad2018-10-17 18:39

"Blir inte klok på de som hävdar att väljarna i Luleå har gått till vänster. Hur räknar man då?" undrade kommunalrådet Niklas Nordström (S) nyligen på Facebook.

Då är han inte medveten om den förändrade politiska kartan på Hertsön, historiskt sett ett av Socialdemokraternas starkaste fästen.

Vid kommunvalet 2018 förlorade S hela 15,5 procentenheter i antal röster i valdistriktet Hertsö centrum. En stor del av de forna S-väljarna valde i stället att rösta på Vänsterpartiet, som gick kraftigt framåt med närmare åtta procentenheter och fick stöd av totalt över 14 procent av Hertsöborna.

Och tendensen är likadan i valdistrikten Hertsölund och Hertsö ängar (se faktaruta).

Även om Moderaterna, Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna också ökar, är alltså vänstervinden tydlig på Hertsön.

Samtidigt valde S att säga nej till en rödgrön koaltion i kommunstyrelsen för att i stället ingå i en valteknisk valsamverkan med M, som får posten som oppositionskommunalråd samt andre vice-ordförandeposter i nämnder och bolag, och släpps in i beredningen av ärendena.

Vi besökte Hertsö centrum för att höra snacket bland ”gräsrötterna” som i allt högre utsträckning överger S, apropå det politiska vägval som partiet gjorde vid söndagens representantskapsmöte.

"Vad tycker du om att S ger M stärkt inflytande i kommunpolitiken?", löd enkätfrågan.

Många av kunderna på Ica ville inte medverka. Andra kände inte igen bilden på kommunalråd Niklas Nordström, än mindre visste de vem det nya oppositionskommunalrådet Anders Josefsson var.

Men flera Hertsöbor var desto mer engagerade i kommunpolitiken, även om valresultatets vänstervindar inte var helt entydiga.

– Vi ska inte blanda blocken alltför mycket. Jag röstade på S i kommunvalet, men det är inte alls säkert att det blir så nästa gång. Sossarna är alltmer på väg mot det borgerliga blocket, sa Mikael Andersson, som inte ville medverka på bild.

Karl-Gustav Sundström, 90 år och Hertsöbo sedan födseln 1928, tyckte främst att den politiska valsamverkan mellan S och M skulle bli för kostsam för skattebetalarna.

– Är det inte nog dyrt med ett kommunalråd? Den där Josefsson i Moderaterna fick ju ut 7 000 kronor extra i lönelyft. Jag röstade på S och det hade räckt med att sossarna satt som kommunalråd, säger "Kalle" Sundström.

Fakta/Vänstervindar på Hertsön

Socialdemokraterna förlorade nämare 500 röster i de tre viktiga valdistrikten på Hertsön vid kommunvalet 2018.

Samtidigt gick Vänsterpartiet framåt.

Så här såg röstförändringen ut i andel procentenheter (antal röster inom parentes):

Hertsö centrum

S: -15,55 (-185)

V: +7,74 (+91)

Hertsölund

S: -8,85 (-106)

V: +5,59 (+60)

Hertsö ängar

S: -15,15 (-205)

V: +4,82 (+62)

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om