S-ägare säljer sin del i NSD

Partiet vill syssla med politik istället för affärer. Därför väljer S-ägda Valrossen AB att sälja sin andel i Norrbottens Media. Därmed lämnar partiet också NSD efter många år.

sålt. S-ägda bolaget Valrossen säljer ut sina andelar i Norrbottens Media AB, och därmed också sitt ägande i NSD.

sålt. S-ägda bolaget Valrossen säljer ut sina andelar i Norrbottens Media AB, och därmed också sitt ägande i NSD.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ, uppdaterad2015-06-04 17:04

Valrossen AB bildades av socialdemokraterna i Norrbotten i början av 1990-talet för att köpa ut NSD efter A-pressens konkurs. Senare blev Valrossen delägare i Norrbottens Media när NSD och Norrbottens-Kuriren slogs ihop 2007..

Men nu väljer de att lämna tidningsbranschen – och har beslutat sig för att sälja sin andel på 23,7 procent i Norrbottens Media till NTM-koncernen, som redan är majoritetsägare.

Men enligt Lennart Foss, MTM:s koncernchef kommer läsarna inte påverkas av försäljningen.

– Det här kommer inte betyda någonting. Våra strategier ligger fast sedan tidigare, och det som vi gör nu kommer inte påverkas av ägarbytet. NSD kommer ha kvar sin socialdemokratiska inriktning på ledarsidan, säger han.

Hur mycket fick ni betala för Valrossens andel?

– Det är sådant som vi inte kan berätta.

Enligt K-G Holmqvist, Valrossens styrelseordförande, var beslutet att lämna Norrbottens Media inte svårt att ta.

– När vi tittar framåt kan vi inte se att vi har något mer att bidra med. Ett parti sitter inte på den kompetensen. Vi har kommit fram till att NSD lever i den bästa tänkbara miljön i dag. Då kan vi ägna oss åt politik istället för att bry sig om företagsekonomi, säger han.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Nej, faktiskt inte. Det har varit klart ganska länge. Vi ville se att allt fungerade tryggt innan vi lämnade över.

Det är inte så att ni fått signaler på att det kommer svårare tider för branschen och Norrbottens Media?

– Nej, pengar har aldrig varit vår drivkraft i det här. Hade det varit så hade vi aldrig köpt upp NSD ur konkursen. Media är viktigt för oss och för demokratin. Men vi måste ställa oss frågan vad som är vår roll. Och där tycker vi att vi har gjort det som är möjligt för oss.

Var det mycket diskussioner kring den här försäljningen inom Valrossen och partidistriktet?

– Valrossen var väldigt eniga väldigt snabbt. Det är vårt uppdrag att sköta det här, men jag har förstås haft kontakt med vår ägare, och de är väl i sort sett eniga med oss, förklarar Holmqvist.

Kan det här påverka er relation med era väljare. NSD är ju ändå starkt förknippad med socialdemokraterna?

– Det kommer NSD också fortsätta att vara. Ledarsidan kommer vara fortsatt socialdemokratisk. Det var också ett krav från oss, och NTM tyckte det var självklart att det skulle vara så i framtiden också.

För de anställda i Norrbottens Media kom beskedet om försäljningen som en överraskning.

– Vi kan bara konstatera att socialdemokraterna väljer att lämna oss. Jag har inte fått någon förklaring till varför. Men jag undrar om det här beslutet verkligen är förankrat bland socialdemokraterna ute i länet, säger Tommy Lundqvist, fackordförande i journalistklubben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om