Regeringen sade ja till Region Norrbotten

Regeringen har på torsdagen sagt ja till att Norrbottens läns landsting kan ta över det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen i Norrbotten.

Foto: Hans L. Olofsson

LULEÅ, UPPDATERAD2016-05-26 13:57

Det regeringen har gjort är att fatta ett beslut om den proposition som föreslår att lagen om regionalt utvecklingsansvar ska ändras, och att den även ska omfatta Uppsala, Västmanlands, Västernorrlands och Norrbottens läns landsting.

LÄS MER: Så ska landstinget hantera ansvaret

Civilminister Ardalan Shekarabi säger i ett pressmeddelande att de lokala och regionala beslutsfattarna får ett nytt ansvar och nya utvecklingsmöjligheter.

– Nu flyttar vi makten närmare medborgarna när det gäller den regionala utvecklingen, säger han.

– För mig är det viktigt att vårt land håller ihop. Regional tillväxt bygger på regional utveckling. Utanför storstäderna finns det en förväntan på att staten ser den växtkraft som finns. Det här är ett beslut som skapar förutsättningar för ökad växtkraft i de fyra berörda länen, säger Ardalan Shekarabi.

Regionprocessen har kritiserats av bland andra landshövding Sven-Erik Österberg och Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

LÄS MER: Österberg vill stoppa Region Norrbotten

– Vi har ett väl fungerande samarbete med länsstyrelsen. När man slår samman stora organisationer är risken att det fokuseras på det inre arbetet och inte på att jobba för ursprungstanken, det vill säga för hela regionens utveckling. Jag har inte hört någon som beskrivit hur den här processen ska genomföras så smidigt som möjligt, sade Robert Bernhardsson till NSD i februari.

LÄS MER: Kommunalråd kritiserar snabb regionprocess

På länsstyrelsen i Norrbotten var regeringens beslut på torsdagen inget glädjebesked.

– Vi har varit tydliga med att vi vill behålla det regionala utvecklingsansvaret. Vi har en väl fungerande verksamhet som får bra betyg från de berörda, säger Andreas Lind, näringslivschef på länsstyrelsen i Norrbotten.

Även om det regionala utvecklingsansvaret går över till länsstyrelsen, blir stora delar av det regionala utvecklingsarbetet kvar på länsstyrelsen, enligt Lind.

– Det handlar inte om att alla utvecklingsuppgifter försvinner, säger han.

137 miljoner i regionala utvecklingspengar, det så kallade länsanslaget, som används till att finansiera EU-projekt, medfinansiera landsbygdsprogrammet, regionala satsningar och företagsstöd går över till landstinget. Likaså medfinansiering av företagsinvesteringar, länstransportplanen, bredbandskoordinatorn och kommersiell service.

– Samtidigt kommer vi ha kvar internationella frågor, jämställdhet, integration, samhällsplanering, kultur- och miljöfrågor, klimat- och energifrågor, alla bygdemedel, jordbrukarstöd och det stora landsbygdsprogrammet, säger Andreas Lind.

På landstinget var torsdagens besked ännu ett tillfälle att få jubla.

– Ju fler ja vi får, desto tydligare blir det, säger Maria Stenberg, (S)-landstingsråd.

Arbetet med en "verksamhetsövergång" har redan startat.

– Det är viktigt att vi får en bra övergång för de personer som ska komma över till oss. Sedan behöver vi också få klart för oss hur mycket pengar det rör sig om, säger hon.

Som NSD har berättat tidigare blir det ett nytt politiskt utskott som ska heta regionalutvecklingsutskottet och vara direkt underställt landstingsstyrelsen, som ska styra arbetet. Den nya utskottet ska innehålla sju ledamöter.

Det är tänkt att lagändringarna ska börja gälla den 1 januari 2017. Men först ska riksdagen ta ställning i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!