Peter Eriksson ny bostadminister

Kalix tidigare kommunalråd Peter Eriksson (MP) blir ny bostads- och digitaliseringsminister.

Foto:

LULEÅ, uppdaterad2016-05-25 11:17

Det presenterade statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens i Rosenbad på onsdagen. Peter Eriksson var ett av två ministernamn från Norrbotten som förekommit mycket i spekulationerna inför regeringsombildningen, det andra namnet var Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå.

Peter Eriksson har varit kommunalråd i Kalix men är numera EU-parlamentariker.

– Peter Eriksson är en av Miljöpartiets mest rutinerade och erfarna politiker som jag känner som en samarbetsinriktad person med båda fötterna på jorden, säger Stefan Löfven.

– Han är också norrlänning, vilket jag också alltid har sett som ett bra personlighetsdrag.

Så här säger Peter Eriksson själv i en kommentar på presskonferensen:

– Bostadbyggandet har blivit en av Sveriges allra största och viktigaste utmaningar. Och det gäller också digitaliseringen och IT-området, där det gäller att Sverige forästter att vara ledande för att klara konkurrenskraften.

– Jag är ödmjuk och stolt över att få leda det här viktiga arbetet de närmaste åren, säger han.

– När det gäller byggande är det så att staten har en viktig roll som partner och stöd till kommunerna som i grunden har huvudansvaret runtom i Sverige. Men också för att göra det enklare och snabbare att bygga fler bostäder, bra bostäder och bostadsområden som är vackra där människor kan känna sig stolta att bo och leva i.

Han tror att hans erfarenhet från jobbet som kommunalråd och EU-parlamentariker kan vara viktigt för att klara det nya jobbet.

– Jag ser rollen som bostadsminister är att vara den som har det samlande ansvaret och överblicken, även om några av de konkreta frågorna bereds i andra departement, säger han.

– Huvuduppgiften för mig just nu är få ett bra resultat och en uppgörelse i de pågående förhandlingarna emllan oppositione och regeiringen. Det är kanske den avgörande frågan under den här mandatperioden, för att vi ska klara utmaningarna på bostadsområdet, säger Peter Eriksson.

Regeringsombildningen kom ur den miljöpartistiska krisen, där både miljöminister Åsa Romson och bostadsminister Mehmet Kaplan fick lämna sina uppdrag.

Peter Eriksson, född 1958, har varit språkrör för Miljöpartiet mellan 2002-2011. Mellan åren 1999 och 2004 var han kommunalråd i Kalix. Därefter blev han riksdagsledamot. Sedan 2014 har han varit ledamot i EU-parlamentet. Han har ett hus i Kalix som han åker till när han får tid över.

Inför regeringsombildande fanns också frågan huruvida Sven-Erik Bucht (S) från Haparanda skulle få sitta kvar eller inte som landsbygdsminister, där hans uttalanden om kött skapat starka reaktioner. Men efter presskonferensen står det klart att Bucht sitter kvar. Claes Nordmark, politisk sakkunnig för Sven-Erik Bucht, twittrade i samband med presskonferensen att "landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talar på Havs- och vattenforum i Göteborg".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om